23 liggers over spoorlijn Amsterdam -Schiphol

26 september 2016 – In het weekend van 24 en 25 september werden voor de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp in een 52-urige buitendienststelling van het spoor 23 prefab liggers van circa 150 ton over de spoorlijn Amsterdam -Schiphol gelegd. Deze liggers vormen het sluitstuk in de nieuwe A9 over de A4.

De werkzaamheden vonden plaats tijdens een buitendienststelling van het spoor en in combinatie met verkeersmaatregelen op de A4.

Het viaduct loopt in een flauwe bocht over de rijbanen van de A4 en de spoorlijn naar Schiphol. Dit heeft een grote overspanning van 58 meter tot gevolg. Wanneer het benodigde brugdek de bocht van het wegdek zou volgen, zijn ook kokerliggers van 58 meter nodig. Betonleverancier Spanbeton zocht daarom al in de tenderfase mee naar een kostenefficiënt alternatief voor dit vraagstuk. Door het brugdek op te delen in zaagtanddekken, ontstaan kortere overspanningen. Hiervoor kunnen de kortere en dus minder dure liggers worden gebruikt.

In de loop van 2017 wordt de nieuwe A9 in beide richtingen geopend. Rijkswaterstaat is opdrachtgever van de omlegging A9 Badhoevedorp. ProRail is bij het spoor kruisende deel als vergunningverlener samenwerkingspartner. Het ontwerp van de omlegging is ontwikkeld met en medegefinancierd door provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Schiphol Group. Aannemer Combinatie BadhoeverBogen, een combinatie van VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, KWS en Vialis samen met Boskalis en Mourik, voert de werkzaamheden uit.

Van Hattum en Blankevoort>