2021: Jaar van het spoor

Het jaar 2021 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Jaar van het Spoor. Het hele jaar door zullen er in heel Europa (online) evenementen en initiatieven plaatsvinden om het aandeel mensen en goederen dat zich per spoor verplaatst te vergroten. Dit is een van de doelstellingen van de Europese Green Deal. Vervoer per trein is namelijk milieuvriendelijk, comfortabel en veilig. Het krijgt daarom een grote rol in de inspanningen van de EU om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Europees jaar van het Spoor is bedoeld om de trein te promoten als een duurzaam vervoersmiddel.
ProRail zegt erg blij te zijn met deze Europese erkenning van het duurzame belang van het spoor. Het komende Europese jaar van het Spoor werken wil het bedrijf doorwerken aan initiatieven en projecten die meer treinverkeer mogelijk maken, zowel binnen Nederland als internationaal en zowel voor reizigers als voor goederen.
Uit onafhankelijk onderzoek dat ProRail begin 2020 liet uitvoeren blijkt dat er maar liefst twee tot acht miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar kan worden bespaard als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen dan voor het vliegtuig. Ter vergelijking: alleen in Nederland al zorgt de totale mobiliteit van alle vervoersmiddelen voor zo’n 5,6 miljoen ton CO2-uitstoot.
Ook in 2021 zal ProRail grote projecten uitvoeren, verspreid over het hele land. In Alkmaar wordt er verder gegaan met de grootschalige verbouwing van Station Alkmaar Noord. Ook in Emmen, Almere, Geldermalsen en Tilburg wordt er gewerkt aan de verbetering en vernieuwing van stations en sporen. Door Spoorplan Noord-Nederland wordt er bovendien in het noorden op allerlei plekken gewerkt aan de verbetering van het spoorverkeer.

Meer bij ProRail>