Ter plekke koud recyclen van asfalt in Venray

(Foto: BAM)

17 juni 2024 – Op de Kiekweg in Venray passen gemeente Venray en BAM Infra Nederland de innovatieve techniek toe waarbij asfalt ter plekke koud wordt gerecycled tot een draagkrachtige verhardingslaag. De techniek past in de duurzame ambities van gemeente Venray en BAM om het gebruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van CO2 te reduceren. De betrokken partijen zijn op 27 mei gestart met de werkzaamheden en verwachten die conform planning op 12 juli af te ronden.
Er worden drie proefvakken aangelegd, waarbij het gefreesde asfalt wordt gebruikt als nieuwe verhardingslaag. Die verhardingslaag is niet gebonden maar gestabiliseerd met bitumen; zogenoemd bitumen gestabiliseerd materiaal (BSM). Per proefvak krijgt de asfaltdeklaag die op de BSM-laag is aangebracht een andere dikte. Op die manier kunnen tijdens en na de aanleg inspecties, metingen en onderzoek worden verrichten naar de kwaliteit met als doel in de toekomst de dikte van de asfaltdeklaag zoveel mogelijk te beperken.

Het eerste proefvak krijgt één asfaltdeklaag van 50 mm. In het tweede proefvak dekken wordt de BSM-laag afgedekt met een tussenlaag van lage temperatuurasfalt en een deklaag van 35 mm traditioneel asfalt. En het derde proefvak krijgt een dunne asfaltdeklaag van 35 mm. BAM heeft deze techniek vorig jaar toegepast in Heijningen. In Venray volgt ze een aangepaste werkwijze, vanwege de teerhoudende tussenlaag in het bestaande asfalt die moet worden afgevoerd.

Het hergebruik van het bestaande asfalt tot een draagkrachtige verhardingslaag zoals op de Kiekweg in Venray levert een forse vermindering van CO2-uitstoot op die vrijkomt bij de productie van nieuwe grondstoffen. Ook het toepassen van lage temperatuurasfalt in de tussenlaag en het verminderen van de asfaltlaagdikte zorgt voor een reductie van CO2-uitstoot. De productie van dit asfalt gebeurt bij een temperatuur van 110 °C ten opzichte van 165 °C bij traditioneel asfalt. Het aanbrengen van de deklagen doet BAM met haar elektrische asfaltset.

Het frezen van het bestaande asfalt gebeurt laag voor laag. De teerhoudende laag wordt hierbij afgevoerd en de verharding uit de andere lagen gaat tijdelijk naar een depot. Vervolgens mengt BAM deze verharding in een recycler met schuimbitumen en vulstof. Hierdoor ontstaat een nieuw gestabiliseerd materiaal dat door de schuimbitumen flexibele eigenschappen heeft. Na het mengen met de recycler verdicht BAM dit BSM door een grondverdichter, een tandemwals en een bandenwals tot de gewenste eindverdichting. De laatste stap is de afdekking met asfalt.

Meer bij BAM infra>