Werkzaamheden Container Exchange Route officieel gestart
Op 9 mei is op de Maasvlakte gestart met de aanleg van de Container Exchange Route (CER). De CER verbindt diepzee containerterminals, empty depots, railterminals en distributiebedrijven op de Maasvlakte met elkaar. Het bestaat onder meer uit een circa veertien kilometer lange, verharde baan (DGB constructie; doorgaand gewapend beton), drie gelijkvloerse wegkruisingen, een gelijkvloerse spoorkruising en drie spoorviaducten.
Doel van het project is om de uitwisselkosten tussen de verschillende bedrijven te reduceren en de verbindingen met het Europese achterland verder te verbeteren. De CER maakt het mogelijk om de uitwisselkosten voor containers te minimaliseren. Dit leidt tot een verbetering van het achterland- en transshipment product en versterkt de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam als container hub. De CER bundelt containerstromen; daardoor hoeven treinen, barges en feederschepen niet langer naar alle verschillende terminals te gaan. Opdrachtgever is Havenbedrijf Rotterdam: de uitvoering ligt in handen van combinatie CER, bestaande uit VolkerWessels ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en KWS Infra Zwijndrecht.
De CER baan wordt gemaakt van doorgaand gewapend beton. Hiervoor is speciaal voor het project CER een mobiele betoncentrale geïnstalleerd in Rozenburg. Met deze eigen betoncentrale worden zowel constructiebeton als schraalbeton geproduceerd. Met kippers wordt het schrale betonmengsel naar de diverse locaties op de bouwplaats gebracht. Het productieniveau ligt tot wel 1000 m3 per dag, waarbij afstemming over de productie en aanvoer van de grondstoffen cruciaal is. De grondstoffen voor het beton worden per schip aangevoerd. Julianahaven Recycling verzorgt de levering van het betonpuin dat verwerkt wordt in de fundering van schraalbeton. Dit is een onderdeel van de Doorgaand Gewapend Beton constructie (DGB constructie).
De CER wordt eind 2020 opgeleverd. De kosten worden geraamd op € 175 miljoen.