Weggebruikers testen slimme verkeerslichten
In Noord-Holland komen steeds meer slimme verkeerslichten die kunnen communiceren met het verkeer. De techniek achter deze verkeerslichten werkt, maar wat vinden de weggebruikers er eigenlijk van? Om die reden deed de provincie Noord-Holland hier onderzoek naar en vroeg ruim 300 weggebruikers om test te rijden met de slimme verkeerslichten op de N201 en N205 bij Schiphol. In een korte video zijn de eerste reacties vastgelegd. De resultaten van het onderzoek worden begin juni verwacht.
Het bijzondere aan deze test is volgens de provincie dat het gaat om de mening en beleving van de weggebruikers, niet om de techniek. Meer dan driehonderd weggebruikers hebben meegedaan aan het onderzoek. Dat betekent dat zij als eerste, een maand lang, informatie van het verkeerslicht op hun mobiele telefoon ontvingen. Dat gebeurde via de app van Flitsmeister of via een on-boardsysteem van V-tron.
De slimme verkeerslichten communiceren via apps met mobiele telefoons van weggebruikers. Daardoor ontvangen reizigers meldingen met adviessnelheid en/of de tijd tot groenlicht. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden en voorkomt het onnodig stoppen en optrekken bij een verkeerslicht. Deze vorm van smart mobility scheelt niet alleen tijd en geld (brandstofkosten), het zorgt ook voor minder uitstoot en is daardoor beter voor het milieu.
Communiceren met slimme verkeerslichten in Noord-Holland was alleen nog mogelijk als testrijder. Binnen het landelijke partnership Talking Traffic worden overal in Nederland slimme verkeerslichten geplaatst. Eind 2020 kunnen er al achthonderd verkeerslichten op deze manier communiceren met voertuigen.