Viaduct schuift over Terbregseplein naar definitieve plek
Over het drukke verkeersknooppunt Terbregseplein wordt sinds eind 2021 een viaduct in delen door de lucht geschoven. Op 27 februari 2023 werd het laatste deel van de zuidelijke rijrichting op zijn definitieve plek geschoven.
Het viaduct maakt deel uit van de nieuwe, elf km lange en energieneutrale snelweg A16 Rotterdam. Het verkeer rijdt tijdens het schuiven van het viaduct gewoon door. Omdat het schuiven met 2,5 m per uur zeer langzaam gaat, merkt de weggebruiker er tijdens het rijden niets van.
Het Terbregseplein is met 235.000 motorvoertuigen per dag een van de drukste verkeersaders van Nederland waar de A16 en de snelweg A20 op elkaar aansluiten. Over dit knooppunt komt een viaduct dat de A16 Rotterdam verbindt met de bestaande A16.
Het ruim 400 m lange viaduct over het Terbregseplein bestaat uit twee wegdekken, een richting Breda en een richting Rotterdam The Hague Airport. Eén wegdek bestaat uit zeventien delen met een lengte tussen de 22 en 30 m. Het viaduct wordt voor Nederlandse begrippen op een bijzondere manier gebouwd. Het is namelijk een beproefde methode in bergachtige gebieden.
De bouw van het viaduct start aan de noordkant van het Terbregseplein. Daar is een tijdelijke ‘fabriek’ gebouwd om de delen van het viaduct te bouwen. Eerst wordt het staal gevlochten, daarna wordt het beton gestort om tenslotte het deel af te werken. Daar hardt het betonnen deel uit voordat het over de weg wordt geschoven. Dit proces wordt continu herhaald.
Aan het eerste deel zit de ‘lanceerneus’ gekoppeld. Dat is een blauw stalen frame dat met een lengte van 30 m en een gewicht van 75.000 kg de wegdekken over de steunpunten en het bestaande wegennet begeleid. De lanceerneus zorgt ervoor dat de afstand tussen de steunpunten wordt overbrugd en dat het gewicht van het wegdek goed wordt verdeeld.
Het nieuwe wegdek wordt in een cyclus van drie weken over het verkeersknooppunt heen geschoven. Dat schuiven gaat met ongeveer 2,5 m per uur. Om ervoor te zorgen dat het schuiven van het wegdek soepel verloopt, gebruikt Rijkswaterstaat bij ieder steunpunt spiegelgladde teflonplaatjes tussen de steunpunten en het viaduct.
Het bouwen van het eerste wegdek heeft ruim een jaar geduurd. In februari 2023 is gestart met de bouw van het tweede wegdek. Eind maart 2023 wordt het eerste deel van het tweede wegdek geschoven. Eind juni 2024 komt het tweede wegdek aan bij het spoor.
In september van 2024 worden ook voor dit wegdek liggers over het spoor gelegd en dan is de bouw van beide wegdekken klaar. Vervolgens start de afbouwperiode: het aanbrengen van asfalt, belijning, verlichting en de geleiderails.
Viaduct Terbergseplein