Van Oord bestelt mega-schip offshore
Van Oord heeft een nieuw te bouwen offshore installatieschip besteld om zijn marktpositie in offshore wind verder te verstevigen. Het jack-up schip kan varen op methanol en zo met een kleinere CO2-footprint tot wel 20 MW windmolens op zee installeren. De investering past in de toenemende vraag wereldwijd naar offshore windparken. Het schip komt in 2024 op de markt.
Het schip wordt gebouwd door de Yantai CIMC Raffles-scheepswerf in China, naar een ontwerp van Knud E Hansen. Componenten zoals de kraan van Huisman en andere technische systemen, worden door de diverse leveranciers aan de werf geleverd en op locatie geïntegreerd. Naar verwachting komt het schip in 2024 op de markt en het zal onder Nederlandse vlag in gebruik worden genomen. Tevens heeft Van Oord een optie genomen op een tweede schip.
Offshore wind levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van klimaatdoelstellingen over de hele wereld. Sinds de eerste betrokkenheid bij de installatie van windparken in 2002, is Van Oord uitgegroeid tot koploper in deze industrie.
Sinds 2002 heeft Van Oord bijgedragen aan de installatie van in totaal 14,5 GW aan geïnstalleerd vermogen offshore wind. Dat is 40 procent van de in totaal geïnstalleerde capaciteit van circa 35 GW eind 2020 aan wind op zee wereldwijd. In 2020 werkte Van Oord aan en voltooide offshore windprojecten die duurzame energie leveren aan meer dan 2,5 miljoen huishoudens. De vraag naar offshore windparken blijft volgens Van Oord groot. De Europese Unie heeft als doel om 300 GW offshore windcapaciteit te installeren in 2050 en wereldwijd gaat het naar verwachting om 2000 GW aan offshore windenergie. In Nederland is het doel om tot en met 2030 20 GW en in het decennium daarna nog eens 20 GW offshore windenergie te realiseren. Windturbines op zee worden ook in razend tempo groter. Ging het in 2002 om windmolens van 2 MW, tegenwoordig worden turbines van 14 MW geïnstalleerd. De rotorbladen zijn al ruim over de honderd meter en het vervoer en installatie vraagt om grotere schepen. Van Oord investeert in een nieuw schip om die nieuwe generatie windturbines van 20 MW te kunnen transporteren en installeren.