Treinen kunnen broeikasgas afvangen

Spoorwegen over de hele wereld zouden kunnen helpen CO2 uit de lucht te halen en daarmee de klimaatverandering af te remmen. De Amerikaanse startup CO2Rail Company heeft samen met een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van de Universiteit van Sheffield, onderzocht of Direct Air Capture (DAC)-technologie kan worden toegepast met treinen. De resultaten van het onderzoek verschenen onlangs in het tijdschrift Joule onder de titel ‘Rail-based direct air carbon capture’.
DAC-treinwagons zijn uitgerust met grote luchtinlaten die al rijdend omgevingslucht inlaten en naar een cilindrische CO2-opvangkamer voeren. Daarin wordt CO2 via een chemisch proces van de lucht afgescheiden. De koolstofdioxidevrije lucht wordt vervolgens via de achter- of onderkant van de wagon afgevoerd en keert terug naar de atmosfeer. De CO2 wordt geconcentreerd en opgeslagen in een vloeistofreservoir dat periodiek wordt geleegd en als grondstof gebruikt.
Volgens de betrokken onderzoekers kan de technologie op deze manier aanzienlijke hoeveelheden CO2 af kunnen vangen en tegen veel lagere kosten dan vaste Direct Air Capture-technieken die gebruik moeten maken van grote ventilatoren.
Volgens een persbericht van de Universiteit van Sheffield heeft de methode de potentie om in 2030 al 0,45 gigaton af te kunnen vangen. In 2050 zou dat 2,9 gigaton kunnen zijn en in 2050 en 2071 7,8 gigaton.
De jaarcapaciteit van een enkele wagon ligt overigens (op korte termijn) op 3000 ton CO2.

Het artikel ‘Rail-based direct air carbon capture’ is online>