Tijdelijke Suurhoffbrug vaart naar Maasvlakte

De bouw van de tijdelijke Suurhoffbrug lag in handen van Hollandia Infra BV. Movares was verantwoordelijk voor het definitief ontwerp (Foto: Movares)

Precies volgens de planning is op 10 mei het megatransport van de tijdelijke Suurhoffbrug vertrokken vanaf de kade bij de voorbouwlocatie in Krimpen aan den IJssel. Het transport is succesvol door het centrum van Rotterdam gevaren, onderweg naar de Maasvlakte. In de nacht van vrijdag 14 en op zaterdag 15 mei 2021 wordt hier de tijdelijke brug naast de bestaande Suurhoffbrug (A15) gelegd.
Het transport met de boogbrug van ca. 200 m lang, 20 m breed en meer dan 40 m hoog is achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug en de Erasmusbrug gepasseerd.
Tijdens het transport staat de tijdelijke Suurhoffbrug op drijvende pontons, die met elkaar verbonden zijn. Voor en achter liggen een sleep- en een duwboot om het geheel te trekken, duwen en sturen. De totale configuratie heeft een lengte van bijna 250 m.

De Suurhoffbrug (A15) is, als toegangspoort tot de Maasvlakte, een vitale verbinding voor het Rotterdamse havengebied. De brug wordt gerenoveerd en krijgt er nu een tijdelijke brug naast, zodat de last van het (vracht)verkeer de komende jaren wordt verdeeld over de twee bruggen.

De bouw van de tijdelijke Suurhoffbrug lag in handen van Hollandia Infra BV, in opdracht van Rijkswaterstaat. Movares was verantwoordelijk voor het definitief ontwerp: diverse berekeningen van de sterkte, (boog)stabiliteit, vermoeiingslevensduur en verbindingen. Ondanks dat het een ‘tijdelijke’ brug betreft, voldoet deze aan alle nieuwe normen voor een levensduur van 100 jaar.

De Suurhoffbrug (snelweg A15) is één van de dertien bruggen in Zuid-Holland die wordt gerenoveerd. Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook zijn ze door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd.

Rijkswaterstaat>