STW-subsidie voor Delfts reparatiemiddel betonschade

18 december 2014 – Een vloeibaar middel dat betonschade repareert met de inzet van bacteriën zou interessant kunnen zijn voor bouwbedrijven, betonreparatiebedrijven en consultancybureaus. Met de STW Demonstrator-subsidie gaat het team van dr. Henk Jonkers (TU Delft) een volwaardig demonstratiemodel ontwikkelen om hen te interesseren voor deze techniek.
Door de hulp van bacteriën in te schakelen is schade aan verouderd beton wellicht verrassend eenvoudig te repareren. Onderzoeker Henk Jonkers ontwikkelde met zijn collega Virginie Wiktor een manier om bacteriën kalksteen te laten produceren in beton: ‘Bio-based liquid repair system for durable repair of cracked concrete structures’. 
Het biologische reparatiesysteem bestaat uit twee vloeistoffen die op het beschadigde beton worden gespoten. De eerste vloeistof bevat de kalksteenproducerende bacteriën, voedingsstoffen en een pH-buffer. De tweede vloeistof bestaat uit organische calciumverbindingen en anorganische voedingsstoffen. Als de eerste vloeistof op beton wordt gespoten, trekt de vloeistof in de scheuren en poreuze oppervlakken van het beton. Nadat de tweede vloeistof is toegevoegd wordt de absorptie versterkt en vormen de beide vloeistoffen een viskeuze gelei die de scheuren afsluit. Vervolgens gaan de bacteriën aan het werk. Zij produceren volop calciumcarbonaat en vullen daarmee de betonschade op.
Met de Demonstrator-subsidie krijgen wetenschappers de kans om resultaten uit hun onderzoek gereed te maken voor de markt. Ze kunnen dankzij de financiering een demonstratiemodel ontwikkelen om aan te tonen dat de technologie die ze hebben ontwikkeld goed werkt. Het demonstratiemodel kan vervolgens helpen om de interesse te wekken van bedrijven die in de techniek kunnen investeren. In totaal vijf onderzoeksprojecten kregen in deze ronde van het Demonstrator-programma subsidie om een demonstratiemodel voor de industrie ontwikkelen.

Bron: TU Delft>