Stalen roosters in asfalt verlengen levensduur infrastructuur
4 juni 2013 – Stalen roosters in het asfalt kunnen de levensduur van bruggen en viaducten aanzienlijk verlengen. Dit ‘gewapend asfalt’ – ontwikkeld door het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA) – is goedkoper en sneller aan te brengen dan bestaande methoden en geeft daarbij ook minder overlast. IBA, roosterproducent Dejo en asfaltbedrijf SBO hebben onlangs met succes een praktijkproef gedaan. Inmiddels is er patent op de innovatie verleend.
Nu worden infrastructurele werken in slechte staat nog verstevigd door er een laag beton op aan te brengen. Deze aanpak is relatief kostbaar, arbeidsintensief én zorgt voor veel verkeershinder: een brug moet meestal meerdere weken worden gesloten. Al in 2009 schreef Rijkswaterstaat daarom een prijsvraag uit voor alternatieven. IBA ontwikkelde daarop de rooster-in-asfalt-methode en was daarmee een van de finalisten.
Net als bij het beton spreiden de roosters de verkeersbelasting. Het aanbrengen is eenvoudig: eerst wordt de bestaande asfaltlaag weggefreesd, waarna eventuele schade aan een brug of viaduct wordt gerepareerd. Vervolgens wordt een bitumineus membraan aangebracht. Daarop komen de stalen roosters, die worden gevuld met gietasfalt. Daarna volgen een tweede membraan en een asfaltdeklaag. Het totale pakket is slechts 7 cm dik.
De rooster-methode is volgens de ontwikkelaars veel minder ingrijpend dan het aanbrengen van beton. Ook ligt de kostprijs naar schatting 15 procent lager en kan de methode zeer lokaal worden toegepast, bijvoorbeeld op alleen de rechterrijstrook. Afsluiten van een brug of viaduct is niet langer nodig. Ten slotte zorgt het waterdichte pakket ervoor dat zout en andere agressieve stoffen niet langer in de constructie kunnen binnendringen; nieuwe schade wordt zo voorkomen.
IBA heeft in eerste instantie met succes diverse buig- en hechtproeven in het laboratorium gedaan. Vervolgens is het theoretische model afgelopen winter in de praktijk getest, namelijk op een zwaar belast stuk asfalt op het terrein van Dejo in het Friese Wolvega. Daarbij is vooral de uitvoerbaarheid onderzocht. Zo is de onderlinge verbinding tussen de roosters bekeken, het gieten van het asfalt en de mogelijke invloed van de roosters op het afkoelen van het asfalt.
Tijdens de proefnemingen bleken roosters in de praktijk precies te functioneren zoals gedacht. Maanden na het aanbrengen is er nog geen enkele schade waarneembaar – schade die normaal wel optreedt als er, zoals op het Dejo-terrein, dagelijks tientallen zware vrachtwagens over een asfaltweg rijden. Inmiddels zijn IBA, Dejo en SBO met verschillende partijen in gesprek over de toepassing van gewapend asfalt. De drie bedrijven hopen nog dit jaar een eerste brug of viaduct met hun vinding uit te rusten.