SolaRoad Krommenie: 9800 kWh in één jaar

12 november 2015 – Zonnefietspad SolaRoad in Krommenie bestaat één jaar. In dat eerste jaar is 9800 kWh energie opgewekt: genoeg om drie huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is conform de (in mei naar boven bijgestelde) verwachtingen. Het pad is met gebruikmaking van de opgedane ervaring ook voorzien van een verbeterde coating. Het consortium, bestaande uit de Provincie Noord-Holland, TNO, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel, kijkt dan ook terug op een geslaagd eerste jaar van de pilotfase.
De pilotfase van SolaRoad beslaat drie jaar waarin diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Naast de positieve resultaten met betrekking tot de energieopbrengst is in dit eerste jaar ook gebleken dat de elementen zich goed gedragen. Ook de gebruikerservaringen zijn positief: in het eerste jaar reden er 300.000 fietsers en brommers over het pad waarbij zich geen problemen hebben voorgedaan. Alleen de lichtdoorlatende coating bleek nog niet optimaal te zijn. Afgelopen winter bleek een deel van de coating los te raken door krimp van het materiaal. Er werd in samenwerking met de Vlaq groep een verbeterde coating ontwikkeld die inmiddels is aangebracht.

Deze verbetering en de testresultaten zijn belangrijk voor de doorontwikkeling van SolaRoad. Volgend jaar wordt volgens plan in Krommenie een volgende 20 meter aangelegd van een geoptimaliseerde versie van SolaRoad waarmee verder wordt getest.

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden. Dit proeftracé van SolaRoad werd vorig jaar op 12 november 2014 geopend. Het pad ligt in Krommenie, langs de N203.SolaRoad is een project van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel.

Zie ook www.solaroad.nl>