SEAVOLT: drijvende zonnepanelen op zee
8 maart 2023 – Belgische partners Tractebel, DEME en Jan De Nul introduceren SEAVOLT, een systeem voor drijvende fotovoltaïsche (PV) technologie op zee. Deze technologie is het resultaat van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling, mogelijk gemaakt dankzij het combineren van de expertise van zonne-, milieu-, en offshore experts.
De SEAVOLT-technologie (patent aangevraagd) kan volgens de betrokken partijen de zware omstandigheden op zee doorstaan en intussen grote oppervlakken creëren die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire design laat makkelijke aanpassingen toe naar verschillende locaties en eisen. Voordelen zijn onder meer de productie van lokale hernieuwbare energie en de mogelijkheid om de zonnepanelen in windmolenparken op zee te installeren (waar lokale autoriteiten ‘multi-use’ concessies toelaten). Een ander voordeel is het toevoegen van grote volumes capaciteit aan hernieuwbare energie in een relatief korte tijdspanne.
Vier jaar geleden begonnen de partners, in samenwerking met Universiteit Gent, met het onderzoeksproject MPVAQUA (Marine PV Aquaculture) gefinancierd door VLAIO binnen het frame van de Blauwe Cluster. Een concept voor een drijvend systeem op zee werd ontwikkeld samen met een eerste onderzoek naar de effecten op het ecosysteem van de zee, de integratie van aquacultuur en een financiële beoordeling. Na onderzoek in het labo zijn de partners op dit moment bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie op zee, wat in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden. Tegelijkertijd gaan parallelle projecten met medewerking van KBIN van start die focus leggen op het ecosysteem, milieu en kosten-baten analyse, met de steun van het Energietransitiefonds en het federale Relanceplan.
Foto: Jan de Nul