Schutsluis Hengelo, KRW doelstellingen en koolstoffilters

Vanaf september 2022 wordt gedurende een jaar een pilot nabij Sluis Hengelo uitgevoerd. De vraag die moet worden beantwoord: helpen koolstoffilters op een kosteneffectieve wijze het oppervlaktewater van het Twentekanaal te laten voldoen aan de KRW doelstellingen?

Een aanzienlijk gedeelte van het Nederlandse oppervlaktewater voldoet nu niet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelstellingen, het Twentekanaal is hierop geen uitzondering. Nederland staat dan ook voor een aanzienlijke opgave om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren.

De proef in het water van de Schutsluis nabij Hengelo wordt gedaan met koolstoffilters. Deltares gaat samen met Rijkswaterstaat een pilot uitvoeren om te kijken hoe goed de koolstoffilters werken. Om precies te zijn doen ze dat in het zogenaamde retourkanaal van het pompstation van de sluis dat in de dagelijkse praktijk schutverlies en kwelstromen compenseert. Door dit kanaal stroomt een jaarlijkse debiet van 10-12 miljoen m3. De pilot zelf vindt aan de oever van het retourkanaal plaats en zal per opstelling 50.000 m3 per jaar verpompen. Tijdens de pilot worden drie verschillende opstellingen met actieve koolstoffilters getest, waar het water uit het retourkanaal langs stroomt. Zo kan worden onderzocht hoe effectief stoffen uit het water kunnen worden gehaald.  De stoffen zullen zich voor een groot deel aan de koolstoffilters binden. Zowel de koolstoffilters als het water worden hierna onderzocht op de stoffen.
In de buurt van de sluis, aan de oever van het kanaal, bevindt zich een historische verontreinigde locatie waar door middel van een grondwaterkwelstroom hexa-chloorhexaan (HCH) het oppervlaktewater in komt. Hierdoor wordt incidenteel de HCH-norm op KRW meetlocatie Wiene overschreden. De pilot richt zich dan vooral ook op het verwijderen van HCH uit het oppervlaktewater in het Twentekanaal.

De proef start half september en loopt een jaar.

Is de proef een succes dan wordt deze oplossing toegepast bij de sluis en kan er gekeken worden naar andere locaties.

Marc Verheul, expert en projectleider voor deze proef bij Deltares tijdens voorbereidingen bij de sluis foto: Deltares

Deltares>