SBIR circulaire viaducten: tien consortia geselecteerd

De SBIR circulaire viaducten heeft vorige week de fase van beoordeling afgerond. De beoordelingscommissie is positief verrast door de 32 inschrijvingen en heeft na uitvoerig overleg de tien best scorende (met gemiddelde van een 8) consortia geselecteerd.
Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat een stimulans geven aan innovaties met betrekking tot de ontwikkeling van circulaire bruggen en viaducten.
De geselecteerde consortia zijn (op alfabetische volgorde): Arcadis Nederland BV, Consortium Vici v.o.f., Heijmans Infra B.V., Max Bogl Nederland BV, Mobilis B.V., N.V. BESIX S.A., Nebest B.V., Royal Haskoning DHV, Studio RAP en Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs BV gaan door naar de fase van haalbaarheidsonderzoek.

De aankondiging van de SBIR circulaire viaducten vond in februari 2020 plaats tijdens de Week van de circulaire economie 2020. Een groot aantal partijen heeft daar gehoor aan gegeven, wat heeft geresulteerd in 32 inzendingen.
Op 7 oktober 2020 vindt de startbijeenkomst met de tien geselecteerde consortia plaats in Utrecht. De fase van het haalbaarheidsonderzoek loopt van oktober 2020 tot februari 2021 met als doel tot een selectie van drie consortia te komen die de prototype fase ingaan.

Het Rijk heeft als doel gesteld om de economie van Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn, maar Rijkswaterstaat wil sneller. Vanaf 2030 wil de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken. Dit geldt ook voor het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. Op dit moment zijn er nog geen ‘inkoopklare’ werkwijzen of oplossingen voor circulaire viaducten. Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat hier verandering in brengen en bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen die zij als ‘launching customer’ kan gaan toepassen. De SBIR volgt op het 1e prototype circulair viaduct van Rijkswaterstaat en partners en de Open leeromgeving Circulaire Viaducten & Bruggen (een samenwerking tussen Rijkwaterstaat en De Bouwcampus).

Meer bij RWS>