Rioolwaterzuivering maakt energie uit afvalwater
22 mei 2013 – In het Gelderse Olburgen wordt vandaag een van de eerste Energiefabrieken van Nederland geopend. De opening betekent volgens de Unie van Waterschappen een nieuwe mijlpaal in de omvorming van afvalwater in energie en grondstoffen.De ontwikkeling van deze nieuwe techniek draagt op die manier bij aan een schonere wereld, waarbij nieuwe economische kansen ontstaan.
Waterschappen zuiveren het afvalwater. De kwaliteit van ons oppervlaktewater is daardoor de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat zuiveringsproces kostte wel veel energie. De 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland verbruikten net zoveel energie als 250.000 huishoudens. Tegelijkertijd bevat dat afvalwater in principe 7 tot 8 keer zoveel energie als het kost om het te zuiveren. Hier werd tot voor kort niets mee gedaan. In Olburgen is de zuiveringsinstallatie nu aangepast en wordt het rioolslib vergist tot biogas. Daarbij wordt meer energie geproduceerd dan nodig voor het zuiveringsproces.
Naast energie wordt in Olburgen ook fosfaat teruggewonnen uit het rioolwater. Van dit fosfaat wordt kunstmest gemaakt. Daarmee is in Olburgen ook de eerste stap gezet naar de ontwikkeling van een grondstoffenfabriek.
In afvalwater zitten – in verschillende hoeveelheden – bijna alle basisstoffen. In de praktijk zijn die er nog moeilijk uit te halen op een manier waardoor die stoffen geschikt zijn voor hergebruik. De Nederlandse waterschappen werken op dit moment samen met wetenschappers en bedrijfsleven hard aan de ontwikkeling om steeds meer energie en grondstoffen uit dat afvalwater te halen.