Rijkswaterstaat wil doorbouwen in coronatijd

Rijkswaterstaat ziet door de coronacrisis mogelijkheden ontstaan. Werkzaamheden en onderhoud gaan zoveel mogelijk door en waar mogelijk worden projecten naar voren gehaald. Ook betaalt de overheid eerder en sneller uit. Het is voor de sector van ‘groot belang’ dat onderhoudsprojecten doorgaan ‘want bouwers kunnen niet thuiswerken’. Dat zegt Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, op de website van Bouwend Nederland.
Rijkswaterstaat geeft opdracht voor 25 procent van alle infraprojecten in Nederland. Als zij tijdens deze crisis minder werk hebben, is dat een probleem voor een groot deel van de infrasector. Om dat te voorkomen haalt Rijkswaterstaat verschillende onderhoudsprojecten naar voren. Zij zien kansen in de ontstane verkeersluwte. Door de coronacrisis is het rustiger dan normaal op de weg, wat voor Rijkswaterstaat ideale omstandigheden zijn om aan onderhoud te doen.
Volgens Blom zetten verschillende opdrachtgevers hun opdrachten door de crisis niet door, waardoor het extra werk vanuit Rijkswaterstaat welkom is.
Om voldoende projecten te kunnen blijven aanbieden heeft Rijkswaterstaat een taskforce opgericht die moet inventariseren welke projecten in de verre toekomst ook nu afgehandeld kunnen worden. Volgens Blom wordt momenteel een analyse gemaakt van een lijst met honderden mogelijke projecten om naar voren te halen. Rijkswaterstaat hoopt zo meerdere vliegen in één klap te slaan door bij de selectie aandacht te hebben voor innovatie, verduurzaming en digitalisering. Bang dat de opeenstapeling van werk in het heden leidt tot luwte in de toekomst is Blom niet. Volgens haar zullen projecten die nu worden afgerond juist tot meer werk in de toekomst leiden. Blom verwacht tegen de zomer klaar te zijn met de inventarisatie.

In april kondigde minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat l aan dat de overheid dit jaar 100 miljoen euro extra uittrekt voor infraprojecten. In 2021 is dat 165 miljoen. Bovendien is de overheid voornemens bouwbedrijven sneller en in minder termijnen uit te betalen dan ze voor de crisis deden, zodat de cashflow van bedrijven gewaarborgd blijft.

Meer bij Bouwend Nederland>