Printfabriek van start met langste 3D-geprinte betonnen brug
De langste 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld, die mede in opdracht van Rijkswaterstaat in het Nijmeegse Dukenburg wordt geplaatst, rolt binnenkort in Eindhoven uit de printer. Het gaat om een samenwerkingsproject van Rijkswaterstaat en Nijmegen als opdrachtgevers, de Technische Universiteit Eindhoven als kennispartner en BAM, Dywidag, Weber Beamix, Summum Engineering en Witteveen+Bos als marktpartijen.
Rijkswaterstaat wil naar eigen zeggen ervaring opdoen met de mogelijkheden die 3D-printen biedt voor duurzame en circulaire projecten. Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een voetgangersbrug ontwikkeld, die in de zomer van 2019 wordt geplaatst in Nijmegen.
3D-printen met beton biedt milieuvoordelen: zo is minder materiaal nodig, doordat de betonprinter alleen beton toepast daar waar het nodig is. Daarnaast is het efficiƫnter omdat het ontwerp, de mal, met slechts wat kleine aanpassingen hergebruikt kan worden voor andere nieuwe bruggen.
De voetgangersbrug heeft een overspanning van 28,5 m en een breedte van 3,6 m en zal in delen worden geprint. Deze delen worden vervolgens op locatie in elkaar gezet. De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld van stadsdeel Dukenburg. Volgens planning wordt de 3D-geprinte brug in de zomer van 2019 geplaatst.