Verticaal zanddicht geotextiel wint prijs

11 december 2013 – Het Ruimte voor de Rivier project ‘Verticaal zanddicht geotextiel als piping-preventiemaatregel’ heeft de Waterinnovatieprijs 2013 gewonnen in categorie ‘Droge voeten’. Dat meldt de website van het programma Ruimte voor de Rivier.
Proeven hebben uitgewezen dat het gebruik van een waterdoorlatend, maar zanddicht geotextiel (kunststofweefsel) een goed alternatief kan zijn voor de ‘pipingberm’. Bij piping stroomt er water onder de dijk door. Hierdoor kan zand uitspoelen wat de dijk instabiel kan maken. Om dit te voorkomen wordt normaal gesproken binnendijks een pipingberm aangelegd. Dit is een brede grondberm die veel ruimte inneemt en kostbaar is.
Op de plek van de dijk wordt een geotextiel verticaal in de bodem gebracht tot onder de van nature aanwezige afsluitende toplaag (klei). Piping blijft weliswaar voorkomen, maar het zand wordt door het geotextiel tegengehouden, kan dus niet meer uitspoelen en de dijk instabiel maken. De innovatieve methode van dijkenbouw wordt – na de veelbelovende resultaten uit het laboratoriumonderzoek – daadwerkelijk in enkele proefvakken binnen het dijkverbeteringstraject Hagestein-Opheusden toegepast. Dit project is tevens onderdeel van Ruimte voor de Rivier en wordt uitgevoerd door Waterschap Rivierenland.

Bron: Ruimte voor de rivier>

Zie ook: www.waterinnovatieprijs.nl>

Artikel over piping en verticaal zanddicht geotextiel In de Waterbouwdagspecial 2013 van Civiele Techniek (pagina 22 -23). Klik hier>