‘Onder de Zeeuwse zon’ wint de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst

‘Onder de Zeeuwse zon’ won donderdag 31 januari 2019 de eerste prijs bij Energielandschap van de Toekomst met het idee waarbij mosselteelt wordt gecombineerd met de opwekking van zonne-energie. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro.
De jury vindt dit voorstel vindingrijk, mooi afgebakend en het past goed bij Zeeland. Een voorbeeld van duurzame energie waar vrijwel niemand tegen kan zijn; de combinatie van gezonde voeding en innovatieve waterenergie. De bedenkers van dit voorstel zijn: Oceans of Energy, Viskwekerij Neeltje Jans bv, Wageningen Marine Research en SVP-Architectuur & Stedenbouw.

De tweede plaats en eervolle vermelding gaat naar Zeeland Ademt! De jury vindt het voorstel om een eiland te creëren dat ruimte biedt voor energieopslag met daarnaast energieopwekking, nieuwe natuur en recreatie, en dat ook nog bij kan dragen aan waterveiligheid een visionair plan. Deze inzending getuigt van moed om de opgave te benaderen in de Nederlandse traditie van grootschalige waterwerken en maakte daarmee grote indruk op de jury. De jury bepleit doorontwikkeling en kent dan ook als enige inzending van de gehele prijsvraag, een eervolle vermelding toe. Liandon Energy Consulting, Zeeuwse Milieufederatie, Adviesbureau Haver Doeze, Energy Indeed en Feddes Olthof landschapsarchitecten bv. hebben dit voorstel ingediend.

De derde plaats is voor Zeeuwse warmte en koude, waarbij oppervlaktewater in bestaande kanalen in Zeeuwse dorpen en steden als bron van warmte en verkoeling kan dienen. De jury noemt de voorgestelde techniek en snelle toepasbaarheid sympathiek. Bedoeld voor de bebouwde kom en zeker ook interessant voor Nederlandse gemeenten, buiten Zeeland. Dit voorstel is ingezonden door Studio Marco Vermeulen, Stedin en TNO.

Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Provincie Zeeland willen samen met  NederlandBovenWater (NLBW) bekijken hoe zij de inzenders kunnen helpen om alle drie de ideeën door te ontwikkelen. Op zo’n manier krijgt de energietransitie een extra impuls.

RWS>

Meer over Onder de Zeeuwse Zon op de website van SVP>