Omstreden Siciliaanse brugplan nieuw leven ingeblazen
17 maart 2023 – De ministerraad van Italië heeft groen licht gegeven die de onmiddellijke herstart van het projectplannings- en bouwproces mogelijk maakt voort de aanleg van een vaste oeververbinding tussen Sicilië en het vaste land van Italië.
Er zijn verschillende opties voor de verbinding in, boven of onder de meer dan drie kilometer brede zeestraat te overbruggen, zoals een ondergrondse tunnel, een zogenaamde brug van Archimedes (een onder water zwevende tunnel) of een hangbrug. De laatste optie leek de meest serieuze en in 2006 lag er een uitgewerkt projectplan voor een 3300 meter lange brug tussen Reggio Calabria (Italië) en Messina, de twee steden die aan weerszijden van de zeestraat tegenover elkaar liggen. Het idee was dat de twee steden zo een stad zouden vormen; vandaar de projectnaam ‘Area Metropolitana integrata dello Stretto’ (Geïntegreerd grootstedelijk gebied van de Straat); kortweg Città dello Stretto (Stad van de Straat). Het project was van meet af aan omstreden en nog in hetzelfde jaar stopgezet vanwege ‘het twijfelachtige nut en levensvatbaarheid’ en vooral vanwege de kosten, die voor een goed deel door het Rijk zouden moeten worden gedragen. Bovendien was men bang dat de maffia zich door het project zou verrijken.
Drie jaar blies premier Silvio Berlusconi het project weer nieuw leven in, als onderdeel van een grootschalig nieuw programma voor openbare werken. De totale kosten werden geschat op € 6,1 miljard. Het project werd echter op 2013 opnieuw geannuleerd door de regering van premier Mario Monti.
Op 16 maart van dit jaar maakte vice-premier en minister van Infrastructuur en Transport, Matteo Salvini bekend de draad toch weer op te pakken, zij het dat het project zal worden aangepast aan de nieuwe technische, veiligheids- en milieunormen. De brug moet de langste tuibrug ter wereld worden (3,2 kilometer), en het kroonjuweel van de Italiaanse techniek. Volgens Salvini is het bovendien een groen project, omdat het de verbinding korter en efficiënter maakt.
De brug moet bovendien een motor worden voor infrastructurele groei voor beide regio’s.