Noord-Zuidlijn naar Schiphol?

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam zal binnen tien jaar worden doorgetrokken worden naar Schiphol en Hoofddorp. Dat schreef de Volkskrant donderdag 12 december. De totale kosten voor dit project worden volgens de krant geschat op minstens 3 miljard euro. Het dagblad baseerde zich op bronnen binnen de zeven partijen die bij dit project betrokken zijn: de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, de NS, spoorbeheerder ProRail, luchthaven Schiphol en de KLM.

Het doortrekken van de metrolijn zou een oplossing moeten bieden voor dichtslibbende wegen en overvolle treinen op het traject Schiphol-Amsterdam, schrijft de Volkskrant.

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol was al opgenomen in het Plan Stadsspoor uit 1968. En later, toen de lijn daadwerkelijk werd was er nog altijd sprake van dat de lijn zou doorlopen naar de luchthaven en zelfs verder naar Hoofddorp. Maar intussen is het er op gaan lijken dat om financiƫle redenen die doortrekking niet zal plaatsvinden voor 2030.

Al sinds de aanleg van de Noord/Zuidlijn werd er bovendien ook gesproken over een verlenging van de lijn richting het noorden. In het coalitieakkoord dat de provincie Noord-Holland 12 juni 2019 publiceerde laat de coalitie GroenLinks, VVD, D66 en PvdA blijken voorstander te zijn van een doortrekking van lijn 52 richting Zaandam, Purmerend en Schiphol. Ze laat daarbij weten dat in de periode tussen 2019 en 2023 in ieder geval een onderzoek moet worden gedaan naar de haalbaarheid van een verlenging van de lijn.
In reactie op het artikel inde Volkskrant meldden verschillende media dat de plannen voor het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn echter nog lang niet rond zijn. Zij baseren zich op reacties van het ministerie van Infrastructuur en de NS. Daarin staat dat de metrolijn binnen tien jaar wordt doorgetrokken, maar dat lijkt te voorbarig.

Foto: