Noord-Holland start met zonne-energie weg
11 oktober 2013 – In Krommenie, gemeente Zaanstad, is het startschot is gegeven voor de realisatie van SolaRoad, de weg die zonlicht omzet in elektriciteit. Een wereldprimeur. Het wordt het eerste wegdek ter wereld dat zonne-energie gaat opwekken. Energie die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verkeerslichten, huishoudens en in de toekomst voor oplaadpunten van elektrische auto’s. SolaRoad – in dit geval uitgevoerd als fietspad – is een initiatief van TNO, provincie Noord Holland, Ooms Civiel en Imtech. Vandaag werd door deze vier partijen, op het fietspad, de samenwerkingsovereenkomst getekend die de ontwikkeling van SolaRoad mogelijk maakt.
Volgens TNO is het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken groot, het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.
Het huidige concept-ontwerp voor het SolaRoad fietspad bestaat uit modules. Het is opgebouwd uit betonnen elementen van 1,5 bij 2,5 meter met een glazen toplaag. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 cm dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. De wijze waarop de energie wordt gebruikt moet in de pilot samen met de partners worden ontwikkeld met behulp van slimme ICT-toepassingen. Deze helpen om de energieproductie in piekmomenten (veel zon) en zo efficiënt mogelijk te verdelen voor de momenten zonder of met minder licht.