Nederland verdubbelt inzet Blue Deal voor wereldwijd schoon en voldoende water

Het rijk en de waterschappen verdubbelen hun gezamenlijke jaarlijkse inzet binnen de Blue Deal naar 10 miljoen euro per jaar in de periode 2023-2030. Die toezegging deed minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 14 juli in New York.
De minister deed dat tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development. Het doel van de Blue Deal: 20 miljoen mensen wereldwijd helpen toegang te krijgen tot voldoende, schoon en veilig water.
Op deze manier wil Nederland bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). De minister riep ook andere landen op om meer en sneller te werken aan schoon water en sanitatie wereldwijd. De aandacht voor water tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development is een opmaat naar de grote VN Waterconferentie in maart 2023, waarvan Nederland samen met Tadzjikistan de host is.
De verdubbeling van het jaarlijkse budget voor de Blue Deal was de eerste toezegging van Nederland voor de Water Action Agenda. Schreinemacher riep de andere landen op tot vergelijkbare acties.
De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities), samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het programma is gestart in 2018 en de tweede fase die de minister nu aankondigt loopt van 2023 tot 2030. Het programma bestaat uit zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen.

Behalve het delen van de eigen kennis, halen de waterschappen ook kennis op uit de partnerschappen. Er ontstaan nieuwe ideeën en ervaringen die ook in Nederland gebruikt kunnen worden. Zo hebben landen als Burkina Faso en Zuid-Afrika jarenlange ervaring met droogte, iets wat in de Nederland relatief nieuw is. Daarnaast creëert het werk van de waterschappen in de Blue Deal-partnerschappen ook kansen voor het Nederlandse en het lokale bedrijfsleven.

Foto UVW/YouTube

Meer bij de Unie van Waterschappen>