Modulaire boogbrug van hergebruikte materialen
20 maart 2024 – Samen met TU Delft en The Green Village heeft een samenwerkingsverband met BAM Infra Nederland een bijzondere boogbrug voor fietsers en voetgangers gerealiseerd. Bijzonder omdat de brug modulair én circulair is.
Met een gewicht van 27 ton en een lengte van 14 meter is deze brug zowel modulair als circulair. Modulair omdat de brug bestaat uit ‘droog’ gestapelde blokken die in de fabriek zijn gemaakt. En circulair omdat een deel van deze blokken bestaan uit hergebruikte materialen.
Komende jaren zijn zo’n 100.000 fiets- en loopbruggen toe aan vervanging. Het is de kunst om dat zo duurzaam mogelijk te doen.
De boogbrug is opgebouwd uit drie soorten circulaire materialen. Er zijn blokken gemaakt van gesloopt beton met als toeslagmateriaal zand en granulaat (Circuton) en betonblokken met geopolymeer als cementvervanger. Daarnaast bevat de brug kleinere blokjes van hergebruikt keramiek zoals gemalen bakstenen en oude wc-potten en wasbakken. De keuze voor deze drie materialen is omdat ze minder primaire grondstoffen gebruiken en minder CO2-uitstoot hebben dan traditionele materialen.
De boogbrug is het resultaat van een samenwerking van Restruct Group TU Delft, ENS engineers, CRE TU Delft, The Green Village TU Delft, SQAPE, A Jansen bv, C2CA en GBN, Strukton Prefab, Zilverschoon Randwijk. BAM Infra Nederland, GKB, 4Risk en Weber Beamix.