Laatste onderwaterbeton voor de Blankenburgverbinding gestort

Er komt bij de bouw van de Blankenburgverbinding een einde aan een omvangrijke operatie: het laatste onderwaterbeton van het project is gestort. Het beton is voor de vloer van de toe rit die tussen het nieuwe knooppunt Vlaardingen en de Hollandtunnel komt.

Met onderwaterbeton wordt de vloer van de tunnel waterdicht gemaakt, waarna het water uit de bouwkuip kan worden gepompt. In totaal is er ruim 100.000 m3 aan onderwaterbeton gebruikt voor de Blankenburgverbinding.

De bouwmethode waarbij een bouwkuip onder water wordt gezet, wordt gebruikt om tegendruk aan het grondwater te geven en bijvoorbeeld te voorkomen dat de bodem opbarst. Bij elkaar heeft bouwconsortium BAAK, dat de Blankenburgverbinding bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat, negentien bouwkuipen onder water gezet om het uitgraven op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Deze methode is zowel bij de toe ritten aan de Vlaardingse en Rozenburgse zijde van de Maasdeltatunnel als bij een deel van de Hollandtunnel gebruikt. Met name bij de extreem diepe toeritten tegen het Scheur aan was deze operatie uitdagend.

Foto: het laatste onderwaterbeton van de Blankenburgverbinding wordt gestort bij de toe rit van de Hollandtunnel (Rijkswaterstaat)

Meer bij Rijkswaterstaat>