Kustversterking Roemenië

Van Oord heeft een opdracht ontvangen voor het versterken van de kust bij de Roemeense badplaats Eforie. De bestaande kustverdedigingselementen gaan op de schop en maken plaats voor veelal natuurvriendelijkere alternatieven.
In opdracht van Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral (ABA-DL) ontwerpt en realiseert Van Oord nieuwe strekdammen en stranden. De pier en een aantal van de huidige dammen worden verwijderd, waarna nieuwe constructies en stranden de populaire kustplaats weer zullen beschermen tegen erosie van de golven van de Zwarte Zee. De nieuwe stranden moeten een impuls geven aan de toeristische sector.
Speciale aandacht is er binnen het project voor de natuur. Van Oord brengt kunstmatige riffen en bio structuren aan op de bodem van de Zwarte Zee. Deze duurzame elementen stimuleren en verrijken het onderwaterleven.
Na de ontwerpfase van zo’n anderhalf jaar, zal in 2021 worden gestart met de bouw van de strekdammen. Aansluitend zet Van Oord een sleephopperzuiger in voor het herstel van de stranden. Naar verwachting is het kustversterkingsproject in 2023 gereed.

Van Oord>