‘Kansen en uitdagingen rond zon op zee’

Zon-op-zee Merganser systeem SolarDuck (Foto: Deltares)

29 maart 2024 – Om de milieu-impact en duurzaamheid van zonnevelden op zee te onderzoeken, werkt Deltares mee aan het project Nautical SUNRISE. In dit project worden kansen en uitdagingen rond het opschalen en exploiteren van offshore drijvende zonnesystemen onderzocht. Deltares kijkt naar wat golfkracht doet met een drijvend zonnepark en naar de effecten ervan op marine ecosystemen. Als testlocatie wordt binnenkort ‘s werelds grootste offshore drijvende zonne-energie-installatiesysteem gerealiseerd op een windpark 53 kilometer uit de Nederlandse westkust.
Nautical SUNRISE is gelanceerd in december 2023 als onderdeel van Horizon Europe, dat wetenschap en innovatie wil stimuleren om zo het concurrentievermogen van Europa te vergroten. Het project van € 8,4 miljoen heeft tot doel grootschalige inzet en commercialisering van offshore drijvende zonne-energiesystemen in de toekomst mogelijk te maken, zowel als autonome systemen als geïntegreerd in offshore windparken. De opwekking van zonne-energie op zee wordt gezien als een manier om de energietransitie te versnellen.
Binnen het project zal Deltares kijken naar de mogelijkheden om het ontwerp te optimaliseren voor de omstandigheden op de Noordzee.
De testlocatie voor Nautical SUNRISE wordt een offshore drijvend zonnesysteem van vijf MegaWatt, gebaseerd op een modulair systeem van het Nederlandse bedrijf SolarDuck. Dit systeem wordt elektrisch geïntegreerd, gecertificeerd en geplaatst op de Noordzee, in windpark OranjeWind van energiebedrijf RWE (Hollandse Kust West VII).

In het project werken de volgende partijen samen: Dutch Marine Energy Centre (DMEC), SolarDuck, RWE, Blunova, Bridon-Bekaert The Ropes Group, UHasselt, KU Leuven, Oxford PV, SINTEF Industry, SINTEF Ocean, Catalaans Instituut voor Energie Onderzoek (IREC-CERCA), INESC TEC en WavEC Offshore Renewables.

Meer bij Deltares>