Innovatieve technologie bewaakt Amsterdamse bruggen en kademuren
Onlangs is Fugro is de testfase ingegaan van de zogenaamde TotaLite- en mobiele laserscan-technologie voor de grootschalige bewaking van bruggen en kademuren als onderdeel van een raamcontract met de gemeente Amsterdam. Fugro test en valideert deze technologieën vanaf medio december in Amsterdam. Positieve uitkomsten kunnen ertoe leiden dat meer objecten in een veel kortere tijd kunnen worden gemonitord in vergelijking met conventionele onderzoeksmethoden.
Honderden bruggen en kilometers kademuur in Amsterdam bevinden zich aan het einde van hun structurele levensduur en verkeren vaak in een slechte staat van onderhoud. In 2019 startte de gemeente Amsterdam het programma ‘Bruggen en Kademuren’ om 829 bruggen en 205 km kademuur te onderzoeken, bewaken en repareren. Fugro is hier vanaf het begin betrokken geweest met het verstrekken van nauwkeurige en objectieve informatie met behulp van meettechnieken op basis van tachymetrie en waterpassing. Met deze traditionele methoden meten Fugro en twee andere dienstverleners momenteel gemiddeld 80 objecten per maand.
Omdat de omvang van het programma echter efficiëntere monitoringstechnieken vereist, worden Fugro’s TotaLite en mobiele laserscan als oplossing getest. Fugro TotaLite analyseert beelden van vaste compacte camera’s om vervormingen te meten. Met de mobiele lasers kunnen bruggen en kades vanaf het water gescand worden. Eventuele vervormingen kunnen vanuit de verkregen puntenwolken nauwkeurig worden vastgesteld. De hieruit voortvloeiende geodata van beide technologieën zijn direct beschikbaar voor analyse via Gaia.Monitoring, Fugro’s online platform, dat een efficiënte oplossing biedt voor het optimaliseren van de reparatie- en onderhoudsplanning van de bruggen en kademuren.