Hoe mangroven kusten wereldwijd kunnen worden beschermd

(Foto: TUDelft/Deltares)

11 april 2024 – Hoge golven doen de mangroven dagenlang flink opschrikken tijdens een experiment in de Deltagoot in Delft. Onderzoekers van Deltares en de TU Delft kijken hoever ze kunnen gaan door de golven en de kracht op de bomen steeds verder op te voeren. Zij testen hoe sterk mangrovebomen zijn onder extreme golfcondities en welke bijdrage ze leveren aan de waterveiligheid.

Mangroven worden vaak gezien als de spil in kustbescherming van tropische kustgebieden. Met hun grote wortels houden ze veel sediment vast en vangen de klappen van de golven op. Ondanks het belang van de mangroven is het effect nooit echt getest. Om die reden wordt door Deltares nu binnen het kader van het WOODY programma de Deltagoot ingezet. WOODY is een NWO gesubsidieerd project dat in 2020 van start ging. Binnen het project wordt onderzocht hoe bomen, zoals wilgen en mangroven, overstromingsrisico kunnen verlagen. Bomen aan de kust verlagen de impact van golven op dijken en verhogen ook de lokale biodiversiteit. In het project werkt de TU Delft samen met NIOZ, Deltares, en verschillende andere partners.
In de Deltagoot, de krachtigste golfgoot ter wereld, wordt momenteel onderzocht hoeveel golfkracht mangroven kunnen opnemen. Eenmaal in de Deltagoot krijgen de bomen steeds groter wordende laag water over zich heen en zwellen de golven aan. Ondertussen wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe de golven gedempt worden, door de snelheid en de golfhoogte te monitoren.

De onderzoekers meten hoe de bomen bewegen en hoe groot de kracht op de bomen is. Hiermee kan de demping van de golven ingeschat worden.

Meer bij de TU Delft>