Hengelo krijgt eerste ‘0-op-de-meter’ brugboekelosebrug

2 maart 2017 – De gemeente Hengelo heeft gekozen voor het ontwerp van architectenbureau Ney en Partners en aannemer Dura Vermeer voor de bouw van de nieuwe Boekelosebrug brug over het Twentekanaal. De nieuwe brug is onderdeel van de Laan Hart van Zuid; de verbinding tussen het centrum van Hengelo en de A35. Het is de bedoeling dat de nieuwe brug begin 2019 gereed is.

Volgens de gemeente Hengelo zijn innovatieve toepassingen zijn terug te vinden in vorm, ontwerpproces en duurzaamheid. De architect en de aannemer willen een brug realiseren die nog niet eerder in Nederland gebouwd is.
De gemeente Hengelo heeft de inschrijvers zes ontwerpcriteria meegegeven: vorm en constructie, samenhang, brug en omgeving, meerwaarde functies, overspanning, innovatie en nachtbeeld. Dit deed de gemeente samen met ingenieursadviesbureau Sweco, die ook de gehele voorbereiding en aanbesteding begeleidde. Er was een budgetplafond van € 8,2 miljoen voor de laan, de brug en nieuwe damwanden.

De brug wordt volledig 3D ontworpen en kan met het gebruik van EBMR (Engineer and Build in Mixed Reality), als laag over de ‘echte wereld’ heen gelegd worden. Een nieuwe techniek waarbij de omgeving en alle aspecten daarbinnen in beeld worden gebracht. Het EMBR wordt bij dit project doorontwikkeld naar een tool voor onder andere maatvoering. Voor het systeem dat hiervoor ontwikkeld gaat worden, is de samenwerking gevonden met Recreate uit Rijssen en Dynteq uit Enschede, beide lokale start-ups.

Er zijn verschillende innovaties in het ontwerp aangebracht, waardoor de Boekelosebrug de eerste ‘0-op-de-meter brug’ in Nederland moet worden. Opvallen zijn onder meer de berijdbare zonnepanelen; het zogenaamde Wattway-concept van het Franse Colas. Met deze Wattway panelen in de asfaltconstructie voorziet de brug in haar eigen energie voor onder andere verlichting.

De slanke uitvoering zorgt er voor dat materiaal wordt bespaard. Dat betekent minder grondstoffen, minder energie bij productie en minder transport. Daarnaast worden andere duurzame innovaties doorgevoerd zoals de duurzame poedercoating die op de leuning van de brug wordt toegepast. Deze wordt bij een lage temperatuur gebakken in de oven: Low Baked Powdercoating. Hierdoor ligt volgens Dura Vermeer het besparingspotentieel van energiegebruik op ongeveer 87 procent.

Bron: Dura Vermeer>

Afbeelding: Dura Vermeer/Ney & Partners