Grootste bouwkuip van Nederland leeggepompt

Maar liefst 25 meter diep en zo groot als twee voetbalvelden. De bouwkuip van de Nieuwe Sluis Terneuzen is de grootste van Nederland. Een enorme klus om die leeg te krijgen. Lees hier meer over het proces.
In Terneuzen wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe sluis. Een sluis met soortgelijke afmetingen als die van het Panamakanaal: 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. Daarmee ontstaat een betere doorstroming en minder wachttijd voor de scheepvaart en krijgen nog grotere zeeschepen toegang tot de haven van Gent. Terneuzen krijgt hierdoor een plek in de top vijf van grootste zeesluizen ter wereld.
Om toegang tot die enorme sluiskolk te krijgen zijn sluishoofden nodig. Dat zijn de constructies waarin de enorme roldeuren van de sluis komen te zitten. Het buitenhoofd, oftewel het sluishoofd dat grenst aan de zeezijde van de sluis, hebben volledig ter plaatse zijn gemaakt in een gesloten, droge bouwkuip.
Daarvoor is in 2019 het voorbereidend werk gedaan. De bouwkuip heeft een totaal vloeroppervlak van ca. 11.500 m2 en is maximaal 150 meter breed en 104 meter lang.
Na deze voorbereiding is gestart met het ontgraven van de bouwkuip. Dat gebeurde deels droog en deels nat. Het droog ontgraven is uitgevoerd door met dumpers de bouwkuip in- en uit te rijden. In een paar weken tijd was de bouwkuip tot NAP-11,0m ontgraven.

Daarna startte de fase van het nat ontgraven, tot een diepte van NAP-22m. Bij het nat ontgraven is de waterstand in de bouwkuip op NAP+0,0m gezet en is met een ponton de resterende grond uit de bouwkuip verwijderd. De waterdruk zorgde hierbij voor voldoende tegendruk op de (diep)wand, zodat die niet teveel zou vervormen of bezwijken. Begin augustus lag er een grindlaag waar onderwaterbeton op gestort kon worden.
Een kleine maand later werd de bouwkuip leeggepompt. Een rij ankers houdt de wanden overeind en een één meter dikke onderwaterbetonvloer fungeert als stempel. Met de grond aan de andere kant van de wand op NAP+3,5m is het hoogteverschil maar liefst 25 meter. Er zat een krappe acht maanden tussen de eerste ontgraving en het leegpompen van deze enorme bouwkuip.

Nieuwe Sluis bij Terneuzen
De Nieuwe Sluis bij Terneuzen zorgt ervoor dat de toegang tot de havens van Gent en Terneuzen toekomstbestendig zijn. De bouw van de sluis ligt in handen van het consortium Sassevaart, een samenwerkingsverband van BAM Infra met BAM Contractors, DEME (DEME Infra Marine Contractors B.V. en Dredging International N.V.) en de Belgische bouwonderneming Algemene Aannemingen Van Laere N.V de Nieuwe Sluis Terneuzen bouwen. In 2022 moet het eerste schip door de Nieuwe Sluis Varen
.

BAM Infra>