Energie uit golven: Flansea test eerste Wave Pioneer

23 april 2013 – FlanSea, een consortium van de Universiteit Gent, de haven van Oostende en een aantal bedrijven, heeft op 23 april in Oostende de eerste ‘Wave Pioneer’ te water gelaten. Het gaat om een testmodel van een speciale boei die energie opwekt uit de deining van golven.
Doel van het FlanSea-project – een acroniem voor Flanders Electricity from the Sea – is uiteindelijk een golfenergieconvertor te ontwikkelen voor gematigde golfklimaten zoals aan de Belgische kust. Het project startte in 2010. De te water gelaten golfenergieconvertor is voorzien van allerlei meet- en registratieapparatuur, die inzicht zal geven in enerzijds de productie (efficiëntie) en anderzijds de sterkte, de zogenaamde ‘survivability’. Einddoel is de ontwikkeling en productie van robuuste, efficiënte en duurzame golfenergieconvertoren voor gematigd golfklimaat, die in massaproductie moet kunnen concurreren met andere hernieuwbare energiebronnen zoals offshore windenergie. De FlanSea golfenergieconvertor is gebaseerd op de zogeheten ‘point absorber’-technologie. Deze ‘point absorbers’ zijn in feite complexe boeien, met een diameter van circa vijf meter, die de golfbeweging volgen. De beweging van deze boeien ten opzichte van de zeebodem wordt gebruikt om elektriciteit te produceren. De andere kant van de kabel is verankerd in de bodem. De boei zal de op- en neerwaartse bewegingen van de golven gebruiken om een lier op en af te wikkelen en zo elektriciteit produceren.
FlanSea is een  initiatief van de Universiteit Gent, die als coördinator van het Europees gefinancierde project SEEWEC veel expertise en kennis op dit vlak heeft opgedaan. Het samenwerkingsverband bestaat verder uit een aantal Vlaamse bedrijven: DEME Blue Energy, Electrawinds, Haven Oostende, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic en Contec.

Zie ook Civiele Techniek nummer 1/2 2011 (pdf)>

Flansea