Eerste ‘verjongingscrème’ voor asfalt volledig gevalideerd en klaar voor toepassing

De eerste ‘verjongingscrème’ om de levensduur van asfalt te verlengen, is volledig gevalideerd. Dit betekent dat het product kan worden toegepast bij het wegenonderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de crème na de zomer van 2022 voor het eerst gebruikt.
De validatie is het resultaat van een intensieve samenwerking van Rijkswaterstaat, marktpartijen en onderzoeksinstellingen. Daarin zijn de mogelijkheden van levensduurverlenging van zeer open asfaltbeton (ZOAB) onderzocht.
Bij ZOAB moet de rechterrijstrook als gevolg van al het vrachtverkeer dat eroverheen rijdt al na een jaar of 11 jaar worden vernieuwd. De linkerrijstrook is over het algemeen zes jaar later aan de beurt. Dat is relatief kort en daarom is Rijkswaterstaat in 2006 gestart met een programma om te onderzoeken of de levensduur van ZOAB kan worden verlengd. Daarin is met name gekeken naar methodes om asfalt te verjongen.
Het probleem bij ZOAB is dat het bitumen na verloop van tijd steeds brosser wordt. Daardoor raakt de mastiek – een verzameling van mineralen, bitumen en holle ruimte – los. Om het brosser wordende bitumen weer soepel te maken en een betere hechting te geven, heeft producent BMI Esha Pentack ontwikkeld. Deze bitumenemulsie vult de holle ruimte van het asfalt en herstelt het bitumen herstelt.
Voordeel van levensduurverlening is dat ZOAB minder snel volledig hoeft te worden vervangen. Dat scheelt volgens Rijkswaterstaat enorm qua tijd, kosten en CO2-uitstoot. Nu het product volledig gevalideerd is, kan het zonder problemen worden toegepast bij al het wegenonderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat.

Verschil tussen onbehandeld linkerrijstrook en met ‘Verjongingscrème’ behandelde rechterstrook (zwart) (Foto: Rijkswaterstaat)

Meer bij Rijkswaterstaat>