Deep Dig-It Trencher begraaft zeekabels TenneT

TenneT bouwt ten noorden van de Maasvlakte het net voor het aansluiten van nieuwe windparken. Daarvoor moeten vier kabels de Noordzeebodem in zee worden aangelegd. Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé op zee moeten die kabels ruim vijf meter diep in de bodem worden gelegd om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond over te steken. Voor deze begraafoperatie heeft Van Oord speciaal de Deep Dig-It ontwikkeld, een gigantische, op afstand aangestuurde trencher. Van Oord voerde op 6 maart, namens het consortium Van Oord-Hellenic Cables, de laatste tests met deze enorme machine in de Alexiahaven uit, ter voorbereiding op de daadwerkelijke installatie van de kabels in juli van dit jaar.
De Deep Dig-It is een zogenaamd ‘Tracked Remotely Operated Vehicle’ (TROV) die onbemand over de zeebodem rijdt, een diepe sleuf maakt voor de kabels, deze tegelijkertijd erin legt en de sleuf weer dicht maakt. Het bijzondere van deze nieuwe trencher is dat hij de allergrootste en meest krachtige in zijn soort is. De trencher weegt 125.000 kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog, en 11 meter breed. De Deep Dig-It heeft een enorm vermogen, vergelijkbaar met maar liefst twee Leopard tanks (2.500 pk) en kan daarmee kabels begraven in zeer harde grond. Naast het grote vermogen is de diepte tot waar de trencher kabels kan begraven ongeëvenaard: meer dan 5 meter.

De aanleg van de kabels vindt plaats in het kader van het Project net op zee Hollandse Kust (zuid)
In 2018 heeft TenneT het consortium Van Oord-Hellenic Cables de opdracht gegeven om de verbinding van land naar zee aan te leggen voor het project net op zee Hollandse Kust (zuid). Het consortium installeert en begraaft de zeekabels die de ingang van Europa’s drukste goederenhaven, de haven van Rotterdam, kruisen. Het project van 1.400 MW zal in 2022 voltooid zijn: Alpha (700MW) in 2021 en Beta (700MW) in 2022 en zal elektriciteit leveren voor 1,6 miljoen huishoudens.

Meer bij Tennet>