
CIVIELE TECHNIEK NUMMER 5/6 2013
(Thema Duurzaam Beheer & Onderhoud)
Verschijnt 18 juli 2013
![ramspol[1]](https://www.civieletechniek.net/wp-content/uploads/ramspol1.jpg)
Tien jaar inspectie en onderhoud afgerond – Balgstuwkering Ramspol
Met het ontwerp, de bouw en tien jaar onderhoud van waterkering Ramspol verwierf BAM Civiel van Waterschap Groot Salland in 1997 een van de eerste DBM-opdrachten in Nederland. Eind vorig jaar liep de tienjarige onderhoudsperiode af.
Westelijke Invalsweg Leeuwarden - Value studie naar alternatieven
De provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Leeuwarden ontwikkelen de 'Haak om Leeuwarden', de verbinding van de A31 naar de A32 aan de zuid- en westzijde van Leeuwarden. Een Value studie is uitgevoerd om de uitvoeringsmogelijkheden te vergelijken.
![bomen[1]](https://www.civieletechniek.net/wp-content/uploads/bomen1.jpg)
Noord/Zuidlijn Amsterdam
De Noord/Zuidlijn metro, een van de meest ingewikkelde infrastructurele project uit de Nederlandse geschiedenis, is op 21 juli op feestelijke wijze geopend. Door het innoveren van bestaande technieken en de unieke ervaringen die zijn opgedaan in dit project, heeft Nederland een koploperspositie in tunneltechnieken verkregen in binnen- en buitenland.
Nieuwe fundering op oude muren - Verplaatsing monumentaal pand in Azerbeidzjan
Om de leefbaarheid van Baku in Azerbeidzjan en haar allure te verhogen ontwikkelde Baku een masterplan. Hiervoor moest een monumentaal pand uit 1908 ruim 10 meter naar achteren worden verzet om zo plaats te maken voor een vijfbaansweg.
Beter voorspellen van spoortrillingen over een lang traject
ProRail gaat de capaciteit van Nederlandse spoorwegennet vergroten. Deze ontwikkelingen geven een toename van de trillingen veroorzaakt door railverkeer. ARCADIS en Fugro ontwikkelden een methode om de trillingen te voorspellen.

Historie: De Twentekanalen
Na jaren lang touwtrekken werd tussen 1933 en 1938 stukje bij beetje het langverwachte Twentekanaal geopend. Zestig jaar geleden – in 1953 – werd de aftakking naar Almelo afgemaakt, waarna voortaan werd gesproken van de Twentekanalen. Daarmee zou er een einde moeten zijn gekomen aan meer dan een eeuw geharrewar.
Katern 'Innovatieve materialen in de GWW'
Interview: 'Serious gaming in de betonindustrie'
Bouwen is een spel van mensen met materialen, kennis, regels en parameters. Serious gaming zou daarin een wezenlijke rol kunnen en moeten spelen. Dat vindt prof. dr. ir. Klaas van Breugel, hoogleraar Materialen en Milieu aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de technische Universiteit Delft. Civiele Techniek sprak met hem.

‘Ook betonconstructies komen straks van de printer’
Was 3D-printen tot voor kort vooral interessant voor het maken van prototypes en kleine series, dat is aan het veranderen. Wie weet worden straks zelfs huizen en betonconstructies met een printer gemaakt.
Composiet vergroot mogelijkheden duurzame infrastructuur:
Bijzondere vormgeving Amersfoortse brug
In de brugdekken van de nieuwe brug over de Hogeweg in Amersfoort wordt composiet toegepast vanwege de duurzaamheid. Maar er zijn meer voordelen aan het gebruik van composiet in de infrastructuur.

Eerste brug in UHSB opgeleverd
Bij de vervanging van fiets- en voetgangersbruggen is duurzaamheid belangrijk. Hierin speelt de toepassing van innovatieve materialen een belangrijke rol. FDN Engineering BV uit Amsterdam heeft een modulaire fiets- en voetgangersbrug ontwikkeld, uitgevoerd in ultrahogesterktebeton (UHSB).
Zie ook www.innovatievematerialen.nl>