CIVIELE TECHNIEK NUMMER 5/6 2012

(Thema Duurzaam Onderhoud/Materialen)
Verschijnt 04 augustus 2012

BREEAM-NL Infra richtlijn voorziet in grote behoefte
Publieke opdrachtgevers en marktpartijen in de GWW- sector besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid. De Dutch Green Building Council (DGBC) initieerde begin dit jaar de ontwikkeling van een nieuwe BREEAM-richtlijn.

SAP beter met GIS
Gevisualiseerde informatie is vaak effectiever dan tekst of cijfers. Strukton Rail startte met een pilotproject met het doel geo-informatiesystemen (GIS) en assetmanagement te combineren.

Noodzaak voor bedrijven in de GWW: CO2-Prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is een systeem dat is ontwikkeld door ProRail en Rijkswaterstaat om serieus werk te maken van CO2-reductie. Rijkswaterstaat gebruikt het systeem vanaf 1 januari 2013 in al haar aanbestedingen, en de verwachting is dat het een nog grotere vlucht zal nemen.

Verbinden security aan risicogestuurd beheer en onderhoud bij RWS (deel 1)Rijkswaterstaat heeft al enige jaren ervaring met risicogestuurd beheer en onderhoud van haar belangrijkste objecten. Dit eerste deel van het artikel gaat in op de risicogestuurde beheeraanpak van Rijkswaterstaat in relatie tot integrale veiligheid en security.

‘Sustainable Airport’: Duurzame baanverlenging Groningen Airport Eelde
De Baanverlenging van Airport Eelde wordt één van de meest duurzame baanverlengingsprojecten in Nederland.

Innovatie op het spoor: de RailVacuDrill
Vervoer per rail is duurzaam en milieuvriendelijk, dus iedere bijdrage aan een duurzame verbetering van de Europese railinfrastructuur verdient de volle aandacht. Daarom brengt Grontmij de RailVacuDrill op de markt.

Floriade 2012
Tot 7 oktober is Floriade 2012 het toneel voor de grootste tuinbouwexpo ter wereld. Al in 2007 is gestart met het omtoveren van de bossen en akkers tot een spraakmakend evenemententerrein.

Ontwerp, aanleg en onderhoud A4 Delft-Schiedam
Na bijna zestig jaar discussiëren en plannen maken, is dit voorjaar de aanleg van het ontbrekende deel van de A4 tussen Delft en Schiedam gestart. Duurzaamheid staat voorop; omwonenden mogen de weg straks niet ruiken, horen of zien.

Ontwerp, aanleg en onderhoud A4 Delft-Schiedam
Na bijna zestig jaar discussiëren en plannen maken, is dit voorjaar de aanleg van het ontbrekende deel van de A4 tussen Delft en Schiedam gestart. Duurzaamheid staat voorop; omwonenden mogen de weg straks niet ruiken, horen of zien.

Innovatieve, duurzame materialen

(Innovatieve, duurzame materialen was een speciaal katern waarvan de inhoud ook los verscheen in de uitgave Innovatieve Materialen nummer 1 2012. Klik op de cover voor de bladerbare inhoud)

 

Toren van glas
Construeren met glas begint de laatste jaren steeds meer aandacht op te eisen. In 2011 is Eline Ouwerkerk aan de TU Delft afgestudeerd op een studie naar de mogelijkheden van glazen kolommen. In dit proces heeft ze gevonden dat een verlijmd H-profiel zeer gunstige eigenschappen bezit.

Meer waarde voor secundaire grondstoffen in de bouw
TNO ziet en onderzoekt verschillende oplossingsrichtingen voor de bottlenecks die hoogwaardige toepassing van secundaire grondstoffen in de bouw in de weg kunnen staan: schaarste aan secundaire grondstoffen en duurzaamheid van de nieuwe bouwproducten.

Beheerst scheuren van verhardend beton
Beton scheurt (ook al tijdens het verharden) is tegenwoordig bekend. Een uitdaging die volgt op deze wetenschap, is echter hoe er met deze kennis kan worden omgegaan.

Zwaar-verkeerviaduct over A27 met lichtgewicht brugdek
In het weekend van 3 maart jongstleden is het nieuwe lichtgewicht verkeersviaduct over de A27 met een composiet dek geplaatst. Dit biedt veel voordelen.

ICT in de bouw: Chips in beton
In de civiele techniek staan we wat ICT betreft misschien nog maar aan het begin. Afgezien van de implementatie van BIM in de hele levenscyclus van bouwwerken, biedt ook de toepassing van sensoren en chips nieuwe mogelijkheden om constructies te monitoren