Verduurzamen met alternatieve wapeningstechnieken
De betonindustrie staat voor de grote opgave om te verduurzamen. Een belangrijk aspect hierbij is het slim toepassen van betonmengselsamenstellingen, zodat er in de basis zo min mogelijk (Portland-)cement wordt gebruikt. Ook het aandeel dat door wapeningsstaal wordt gerealiseerd op de uitstoot mag niet genegeerd worden: de inschatting is dat dit zorgt voor circa 21 procent van de totale CO2-uitstoot. Reden genoeg om ook aan dit aspect meer aandacht te besteden.
Een van de grootste gemalen van Europa bouwen in Afsluitdijk
Om ook met een stijgende zeespiegel voldoende water van het IJsselmeer te kunnen afvoeren, maakt bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat een van de grootste gemalen van Europa. De grootste uitdaging: zorgen dat de betonnen behuizing tot op de millimeter klaar is om de zes megapompen met een diameter van 4,60 meter erin te hijsen.
Standaardisering maakt tunnelrenovatie beter behapbaar
Door uniformering en standaardisering verloopt de renovatie van tunnels soepeler en efficiënter. Toekomstige renovaties kunnen dan met minder afsluitingen en minder hinder worden uitgevoerd. Vanuit die gedachte startte het Nederlands kenniscentrum voor ondergronds bouwen en ondergronds ruimtegebruik (COB) in 2021 het project ‘Evolutiepad naar uniformiteit’. Eind maart werd de 4.0-versie van de projectrapportage gepresenteerd. Rijkswaterstaat past de opgedane kennis toe bij de renovatie van tunnels in Zuid-Holland en ook voor de tunnels van de Zuidas.
Monitoring van objecten nog belangrijker en urgenter
Rijkswaterstaat en andere assetbeheerders staan voor grote uitdagingen, nu veel infrastructuur aan het eind van de technische levensduur komt. De veiligheid en beschikbaarheid van assets moet objectief worden aangetoond. Monitoring via bijvoorbeeld een netwerk van verschillende sensoren levert waardevolle informatie, op basis waarvan voorspellingen en uitspraken rondom het assetmanagement worden gedaan. Wanneer is een object toe aan groot onderhoud, renovatie of vervanging?
Uitbreiding GIS database; Revisie N241
De N241 wordt de komende jaren flink aangepakt. De provinciale weg die de gemeenten Medemblik, Opmeer en Heerhugowaard doorkruist, staat te boek als gevaarlijk en dus zijn er ingrepen nodig. De weg wordt breder en er komt onder andere een bypass. Ingenieursbureau Iv is verantwoordelijk voor de gehele revisie van het project en het actualiseren en uitbreiden van het geografisch informatiesysteem (GIS). De herinrichting van de N241 wordt verdeeld in drie fases, waarvan het middelste gedeelte inmiddels is afgerond.
Grip Op Kunstwerken Nieuwe assetmanagement-aanpak
Zo optimaal mogelijk waarde creëren uit assets is alleen mogelijk met goed informatiemanagement. Met de juiste informatie over prestaties, kosten en risico’s verschuift de focus van het managen van incidenten naar een heldere programmering en voorspelbaarheid van assets. Movares ontwikkelde een data-gedreven aanpak voor assetmanagement.
Sloop van de Middensluis in Terneuzen met explosieven
Terneuzen, een stad met een rijke maritieme geschiedenis, ziet momenteel de komst van een indrukwekkend staaltje techniek: de bouw van een nieuwe zeesluis. Om ruimte te maken voor deze moderne doorgang, moest de Middensluis, die stamt uit 1910, het veld ruimen. Hiervoor werd gekozen voor een aanpak met explosieven, met als voordeel een snellere uitvoering van de sloop en zo min mogelijk geluidsoverlast voor de directe omgeving. Deze bijzondere techniek vereiste een brede samenwerking.