Afsluitdijk op de schop

Innovatieve betonnen blokken. Spuien als het kan, pompen als het moet. Een vismigratierivier. En nieuwe wandelroutes. Slechts een greep uit de vernieuwingen die de Afsluitdijk de komende jaren ondergaat. Eind 2018 start Rijkswaterstaat ermee. Samen met aannemerscombinatie Levvel, gevormd door BAM (BAM Infra en BAM PPP), Van Oord en Rebel.

Zo’n 75.000 innovatieve betonblokken zorgen aan de Waddenzee-kant voor bescherming, het zogenoemde Levvel-bloc. Deze blokken wegen circa 6500 kg per stuk, zijn zeer sterk, hebben een golf-remmende werking en zijn eenvoudig te plaatsen. Daarnaast trekken de blokken zeeleven aan.
Er komen nieuwe spuisluizen in de tusseneilanden van de dijk voor de afvoer van water richting de Waddenzee. Bij een hoge stand van de Waddenzee is spuien niet mogelijk. Daarom komen er bij Den Oever twee grote pompgemalen. Met een laag energieverbruik en visvriendelijk. De energie komt van een zonnepanelenpark van 2,7ha bij Den Oever.
Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen legt De Nieuwe Afsluitdijk (een samenwerking tussen de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen) een vismigratierivier aan, een vispassage met daaromheen een ecologisch gebied. Levvel realiseert de opening in de Afsluitdijk voor de Vismigratierivier.

Meer bij BAM Infra>