3D-geprinte betonnen fietsbrug ‘ingeschoven’

’s Werelds eerste volledig 3D-geprinte, voorgespannen betonnen fietsbrug ter wereld is op 17 oktober geopend. Fietsers konden voor het eerst over de 3D-brug fietsen die deze zomer geprint werd op in het lab van de TU Eindhoven. Maar er gebeurde meer innovatiefs op de ‘Gemert Noord-Om’, de nieuwe provinciale randweg die op dit moment in aanbouw is. Een complete betonnen rotonde werd in zes uur op zijn definitieve plaats geschoven.
Deze innovatieve materialen en bouwmethoden zijn allemaal onderdeel van de aanleg van de nieuwe provinciale randweg om Gemert, de Gemert Noord-Om.
Volgens de betrokken partijen maakt het 3D-printen van bruggen maatwerk mogelijk op elke locatie, voor een reëel kostenniveau. Volgens prof. Theo Salet, hoogleraar TU Eindhoven kan dankzij de inzet van robots elk ontwerp telkens weer op een unieke wijze worden gerealiseerd met eenzelfde inspanning. Een belangrijk bijkomend voordeel is volgens dat alle informatie die in het ontwerpproces is verzameld nu ook direct kan worden doorgegeven aan de uitvoering. Dit is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van Bouw Informatie Management (BIM), omdat het de partijen in de keten dichter bij elkaar brengt. Het is uiteindelijk de eindgebruiker die hier profijt van heeft, in de vorm van een hogere kwaliteit en maatwerk denkt Salet.
Naast de ingebruikname van de fietsbrug werd ook een complete rotonde op zijn plek geschoven. De rotonde is in de afgelopen maanden naast het verkeer gebouwd bovenop zes stalen profielbalken. De rotonde van staal en beton met een gewicht van 1,2 miljoen kilo werd in zes uur over een lengte van 39 meter op zijn plek geschoven waarbij de profielbalken als rails fungeerde. Deze bouwmethode wordt al vaker toegepast bij tunnels onder het spoor, maar is nu voor het eerst toegepast bij een rotonde met behulp van de expertise van firma Mammoet.

BAMInfra>