
CIVIELE TECHNIEK NUMMER 3 2023
(Arbeidsmarkt/Innovatie) Verschijnt 23-03 2023

Circularpave Weg met 100 procent circulair asfalt
Direct naast de Johan Cruijff ArenA heeft Dura Vermeer, in opdracht van de gemeente Amsterdam, zo circulair mogelijk een tijdelijke weg aangelegd. Hiervoor is gebruik gemaakt van Circularpave. Dit mengsel van Dura Vermeer bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en gerecyclede bitumen. Daarnaast is al het materiaal na einde levensduur van deze weg ook weer herbruikbaar. Hierdoor is dit mengsel volledig circulair. Circularpave was genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2023 in de categorie Productinnovaties.

Snel, slim en secuur scannen van Amsterdamse kademuren
De gemeente Amsterdam heeft een grote hoeveelheid historische bruggen en kademuren die nodig aan onderhoud toe zijn. Omdat uit onderzoek is gebleken dat een aantal aan het eind van de levensduur is, zet de gemeente fors in op het monitoren en bewaken van de bruggen en kademuren. Met het programma Bruggen en Kademuren onderzoekt, bewaakt en versterkt de gemeente Amsterdam 829 verkeersbruggen en 205 strekkende kilometer gefundeerde kademuur. Veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid zijn daarbij de leidende principes.

Geautomatiseerd optimaliseren door genetisch algoritme
Met Genetisch Ontwerpen heeft Antea de InfraTech Innovatieprijs gewonnen in de categorie Procesinnovatie. Deze methode – met de zogenaamde ‘Engineering 3.0-gereedschapskist’ – is in staat om in korte tijd een ontwerp automatisch te optimaliseren. Een aanpak die het ontwerpproces versnelt, verfijnt en leidt tot duurzamere en betaalbaardere oplossingen.

Modulair viaduct: het duurzame alternatief
Met het ontwerp van een volledig demontabel en herbruikbaar viaduct won Max Bögl Nederland begin dit jaar de prijs voor productinnovatie op de InfraTech 2023. De duurzaamheidswinst gooide daarbij hoge ogen. In het SBIR-haalbaarheidsonderzoek van Rijkswaterstaat bleek het modulair viaduct goed voor 70 procent minder CO2-uitstoot, 49 procent minder materiaalgebruik en een 73 procent lagere MKI-waarde.

Emissieloze bouwplaats op waterstof?
Infrabedrijven maken grote stappen naar de emissieloze bouwplaats van morgen. Zo heeft Mourik Infra de eerste graafmachine op 100 procent waterstof gebouwd, waarmee zelfs in Natura 2000-gebieden kan worden gewerkt. Innovaties als deze zijn noodzakelijk, maar er zijn nog veel onzekerheden.

De nieuwe steenslagscanner brengt complete deklaag in kaart
Aangezien Rijkswaterstaat zichzelf tot doel heeft gesteld om in 2030 volledig circulair te werken en in de toekomst 50 procent minder primaire grondstoffen te gebruiken, ligt er een grote focus op wegverhardingen. Bij de vernieuwing of reparatie van wegverhardingen ligt nu het vraagstuk hoe je bestaande materialen die vrijkomen circulair kunt hergebruiken. De uitdaging is dat men vooraf niet weet wat voor materiaal er vrijkomt, hoeveel en de samenstelling hiervan. Met de nieuw ontwikkelde steenslagscanner van de Wegenscanners kunnen steenslagsoorten in het wegdek worden herkend, om zo de hoogwaardig materiaal ook weer hoogwaardig te hergebruiken.