CIVIELE TECHNIEK NUMMER 1/2 2022
(Water) Verschijnt 28 januari 2022
Alternatieve grondwaterpassage bij ondergrondse bouwwerken: Drainerend geocomposiet
In een watervoerende laag in de bodem is een bouwwerk vaak een obstakel voor de van nature aanwezige grondwaterstroming. In Frankrijk wordt geocomposiet met een drainerende functie (ook wel drainagemat genoemd) veelvuldig toegepast om barrièrewerking te voorkomen. In Nederland is dit nog geen gangbare oplossing.
Nauwkeurig afzinken op palen
De drie betonnen caissons staan net op hun plek: boven op de funderingspalen in het IJ. Het afzinken overbrugde weliswaar slechts een halve meter, maar was daardoor niet minder uitdagend voor Van Hattum en Blankevoort en Strukton Immersion Projects. De drie elementen worden na de afbouw samen een fietsenstalling aan de IJ-zijde van het Centraal Station van Amsterdam, met plek voor 4.000 fietsen en erboven een mooie IJboulevard.
Begin november 2021 is de eerste boom geplant voor de natuurontwikkeling in de Lunenburgerwaard, een uiterwaardengebied langs de Nederrijn ten oosten van Wijk bij Duurstede.
Het plan, dat voorziet in het verbeteren van ongeveer 95 hectare bestaande natuur, kent een lange voorgeschiedenis en stond geruime tijd ‘on hold’, totdat de dijkveiligheidsopgave duidelijk was. De provincie Utrecht omschrijft het gebied als een nieuwe parel in het Natura 2000-gebied ‘Rijntakken Uiterwaarden Nederrijn’, tussen Heteren en Wijk bij Duurstede.
Programmatische Aanpak Grote Wateren Lauwersmeerdijk; Start grootschalig onderzoek onderwaternatuur
Op 8 november 2021 zijn de eerste harde structuren bij de Lauwersmeerdijk te water gegaan, de start van een pilot voor het verzachten van de randen van de dijk. Een unieke proef in de Waddenzee, waar de komende drie jaar getest wordt hoe de onderwaternatuur bij de voet van de dijk het best verrijkt kan worden. Hiervoor zijn tien verschillende rif-elementen en getijdepoelen geplaatst.
Ontwerpen met overstromingskansen
Dankzij een uitgebreid stelsel van primaire waterkeringen is Nederland een van de veiligste delta’s ter wereld. Om te zorgen dat dat zo blijft, zijn er in 2017 nieuwe normen voor waterveiligheid geïntroduceerd. Deze nieuwe normen zijn gebaseerd op de overstromingskansbenadering. Het Adviesteam Dijkontwerp heeft op de onlangs gehouden Waterbouwdag in Utrecht ervaringen gedeeld over de ontwikkeling hiervan en de toepassing in het ontwerp.
Snel beoordelen grote aantallen niet-waterkerende objecten
De Waterwet schrijft voor dat alle primaire waterkeringen in Nederland elke twaalf jaar beoordeeld worden op de veiligheid. Sinds 2017 gebeurt dit aan de hand van het Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium (WBI 2017). Onderdeel van deze beoordeling is het beoordelen van de invloed van niet-waterkerende objecten (NWO’s) op de veiligheid van de waterkering. Een NWO is een object dat in, op of nabij de waterkering staat en mogelijk een negatieve invloed heeft op de stabiliteit en veiligheid van de waterkering, zoals bomen, gebouwen en leidingen.
Emissieloos werken aan een unieke stenen waterkering
De Stenendijk in Hasselt (Overijssel) beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. De dijk is nog veilig, maar wel kwetsbaar. Rijksmonument de Stenendijk in Hasselt (Overijssel) beschermt de omgeving tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. De dijk is nog veilig, maar wel kwetsbaar. Het waterschap Drents Overijsselse Delta en de Dijkzone Alliantie Stenendijk Hasselt gaan dit monument restaureren en de dijk versterken voor de toekomst. Bijzonder is dat het hele project elektrisch wordt uitgevoerd.