Civiele Techniek nummer 4 2021

(Wegen & Mobiliteit) Verschijnt 20 mei 2021

Aantrekkelijker busstation Lekbrug Vianen

In de provincie Utrecht spelen multimodale knooppunten een belangrijke rol. Vanuit duurzame mobiliteit wordt ernaar gestreefd dat zoveel mogelijk gebruikers vanuit de auto overstappen in het Openbaar Vervoer (OV) of op de fiets. Kwalitatief hoogwaardige knooppunten kunnen dit bevorderen. Onderzocht is hoe het busstation Vianen aantrekkelijker gemaakt kan worden.

Gebreide wegen

Wetenschappers van het Zwitserse materiaalonderzoeksinstituut Empa onderzoeken of ze met simpele middelen wegen kunnen construeren en na gebruik gemakkelijk kunnen recyclen. De truc: een robot en een paar meter touw, waarmee een weg als het ware wordt gebreid.

Lichtgekleurd wegdek: duurzamer, veiliger en koeler

Een lichtgekleurde toevoeging in de toplaag van een asfaltweg had in het verleden voornamelijk een decoratieve functie. Een lichtgekleurd of wit oppervlak is duurzamer, veiliger en heeft een positief effect op hitte-eilandeffect. Wanneer de lichte kleur van het asfalt wordt verkregen door een lichtreflecterend materiaal worden deze voordelen nog verder versterkt. De witte steenslag Granusil heeft deze bijzondere lichtreflecterende eigenschap van nature in zich.

Historie: Het Rijkswegenplan van 1821

In 1810 nam Napoleon het initiatief voor de aanleg van een rijkswegennet. Dat was voor het eerst. Tot die tijd was er nauwelijks sprake van enige samenhang en de wegen die er waren, verkeerden in dramatische toestand. Er werd een plan opgesteld voor een netwerk van rijkswegen, ingedeeld in verschillende klassen. De wegen van de 1e en 2e klasse werden door de staat aangelegd, de overige door de lagere overheden. Het plan van Napoleon was de aanzet voor het Rijkswegenplan van 1821, dat de opmaat zou worden voor het huidige Nederlandse hoofdwegennet.

Verkenningenstudie betere verkeersveiligheid fietsers tussen Zwammerdam en Nieuwkoop

De weg afsluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer of een vrijliggend fietspad aanleggen. Wat is de beste oplossing om de verkeersveiligheid voor fietsers op de Ziendeweg in Zwammerdam te verbeteren? Welke tracés en oplossingen zijn mogelijk in de bijzondere, maar ook complexe omgeving? Iv-Infra heeft in opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn met een verkennende studie onderzocht hoe de verkeerssituatie voor fietsers het best kan worden verbeterd.

Autovrije binnenstad Leiden goed bereikbaar door P+R-plus

Binnenkort alleen te voet of op de fiets naar de binnenstad van Leiden? Dat zou zomaar kunnen. De ambitie van de gemeente Leiden is namelijk om een deel van haar binnenstad autovrij te maken. Dit vraagt om goede overstapvoorzieningen aan de rand van Leiden om de binnenstad bereikbaar te houden. De gemeente heeft advies- en ingenieursbureau Movares gevraagd een onderzoek uit te voeren naar mogelijke en potentiële (kansrijke) locaties voor P+R-plus.

Zero emissie: schoner, minder, slimmer

In tientallen Nederlandse gemeenten wordt gewerkt aan emissievrije zones in binnensteden. Dat zijn geen op zichzelf staande initiatieven; het past meer en meer in het streven naar een gezonde, schone en leefbare stad van de toekomst. Emissievrij gaat voor veel steden verder dan het instellen van een zone, alles elektrisch en duurzaamheid.

Smart Mobility: Digitaal mobiliteitsmanagement in Amsterdam en in andere grote steden

Amsterdam wil een bereikbare, schonere en leefbare stad creëren en bouwt daarom haar regierol uit met digitaal mobiliteitsmanagement. De uitdagingen zijn groot, want openbare ruimte is schaars en in een aantal drukbevolkte delen van de stad neemt het beschikbare mobiliteitsnetwerk af. De digitalisering van mobiliteit biedt echter nieuwe mogelijkheden om dynamisch te sturen.

Toekomstgerichte, slimme steden

Om klaar te zijn voor de toekomst bereidt een aantal gemeentes zich voor om zo goed mogelijk ingericht de overstap naar smart technology te zetten. Slimme technologie om te meten, te controleren en te reageren op problemen. Sensoren meten het vocht in de grond, de groei van het gras, het aantal beschikbare parkeerplaatsen en sturen slimme verlichting aan. Onder andere in de gemeenten Eersel en Breda zijn onlangs stappen in de goede richting gezet.