Civiele Techniek nummer 3 2021

(Innovatie + Arbeidsmarkt) Verschijnt 25 maart 2021

Ontwikkelingen en arbeidsmarkt in de infra 2021: PFAS, stikstof, corona

Leken nog maar enkele jaren terug de vette jaren voor de GWW-sector binnen handbereik; twee jaar achtereen blijkt de realiteit heel anders uit te pakken. De problemen voor de infra kwamen begin 2019 in de vorm van PFAS- en stikstofproblematiek en terwijl de kruitdampen daarvan nog maar nauwelijks waren opgetrokken, diende zich de maatschappij-ontwrichtende corona-crisis aan. Toch lijkt het crisis-op-crisis-effect voor de infrasector uiteindelijk mee te vallen. En er is meer goed nieuws: door het gedoe van de laatste jaren is de arbeidsmarkt een stuk minder overspannen.

Ervaringen young professional Markus Pleij: ‘Werk moet leuk zijn, anders houd je het niet vol’

Hoe vergaat het afgestudeerden die nog maar kort bij een bedrijf in de civiele techniek werken? Markus Pleij volgt nu anderhalf jaar een  traineeship bij Dura Vermeer. Zijn motto: zorg dat je vooral energie krijgt van wat je doet.  En dat is volgens hem nog steeds het geval: ‘Iedere acht maanden mag je een nieuwe functie uitproberen in een compleet nieuw werkveld en heel andere omgeving. Je blijft jezelf dus constant uitdagen en ontwikkelen.’

Samen werken aan kansrijke innovaties

Verfrissende, nieuwe ideeën zijn er vaak wel, maar hoe kun je die uitwerken tot een kansrijke innovatie? En hoe doe je dat als je net gestart bent bij een bedrijf en als junior je weg moet zien te vinden? Thom Olsthoorn en David Swinkels, twee jonge talenten bij advies- en ingenieursbureau Movares, implementeerden samen met innovatiecoach Rien Veldsink een innovatieplatform waarop alle ‘losse’ kansrijke ideeën samenkomen.

Veel innovatiesubsidies in de technische sector onbenut

Subsidies zijn er al sinds  de jaren 80.  Overheden weten nauwelijks wat het resultaat is van de verleende steun en besteden onnodig veel geld aan de uitvoering van subsidieprogramma’s. Ook werkt ieder subsidieloket met eigen (digitale) loketten en spelregels. Er gaat hiermee veel belastinggeld verloren aan de uitvoering van al deze subsidieprogramma’s. Keer op keer wordt ook duidelijk dat mkb-ers subsidiegelden moeilijk weten te vinden. In augustus 2020 bleek uit cijfers dat vrijwel iedere kennisinstelling een innovatiesubsidie ontvangt terwijl, maar 1 op de  1270 mkb-bedrijven dit krijgt.

Onderzoek intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) Door evaluatiemethodiek meer inzicht in prestatie verkeerslichten

Nederland breidt het aantal intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) steeds verder uit. Met de iVRI’s en het Talking Traffic platform nemen de mogelijkheden toe om verkeersbeleid op nieuwe en andere manieren uit te voeren. Hiermee neemt ook de noodzaak toe om de evaluatiemethodiek onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen aan de nieuwe (technische) mogelijkheden die de iVRI introduceert. Een afstudeeronderzoek van de TU Delft, in samenwerking met Iv-Infra heeft hier een hulpmiddel voor gepresenteerd.

Elektrisch groot grondverzetmaterieel volgende stap naar emissieloze bouwplaats

Op 13 januari 2021 zijn, tijdens de eerste online editie van InfraTech, de innovatieprijzen 2021 uitgereikt. De Cobouw Publieksprijs ging naar aannemer Ploegam: zij kregen voor de ontwikkeling van volledig elektrisch, groot grondverzetmaterieel van de 80 inzendingen de meeste waardering van het publiek.

Innovatieve aanbesteding: SBIR Circulaire Viaducten Tweede leven voor liggers maakt viaducten circulair

Prefab liggers van viaducten kunnen minstens honderd jaar mee. Toch worden ze vaak al na een paar decennia vermalen tot funderingsmateriaal, omdat het viaduct wordt gesloopt. Dat is doodzonde omdat ze, na wederom te zijn gecertificeerd, opnieuw een eeuw mee kunnen als onderdeel van nieuwe, circulaire viaducten. Royal HaskoningDHV gaat in opdracht van Rijkswaterstaat na wat er voor nodig is om daar verandering in te brengen. Deze opdracht is onderdeel van een innovatieve aanbesteding: de SBIR Circulaire Viaducten (CiVi).

Adaptief sluisontwerp onder een onzekere zeespiegelstijging

De snelheid waarmee de zeespiegelstijging zich voltrekt neemt naar verwachting toe en vormt een steeds grotere bedreiging voor onze waterveiligheid. Dit geldt met name voor grote, rigide constructies als zeesluizen. Deze worden ontworpen op een levensduur van 100 jaar of langer, waarbij dus naar een verre en erg onzekere toekomst wordt gekeken. Het toepassen van een adaptieve ontwerpaanpak kan voordelen en inzichten bieden om verstandiger om te gaan met deze onzekerheid.