Civiele Techniek nummer 1/2 2021
(Water) Verschijnt 26 januari 2021
Klimaatbestendige entree Diergaarde Blijdorp
Op 4 december heeft de monumentale ingang van Diergaarde Blijdorp een klimaatbestendige facelift gekregen. Onder de nieuwe opgehoogde klinkers is een innovatief regenwater-opvangsysteem gerealiseerd. Met dit systeem wordt uiteindelijk zoveel water opgevangen en gezuiverd, dat het in een derde van de waterbehoefte aan deze zijde van de Diergaarde kan voorzien. Bovendien gaat het overlast door hoosbuien in de omgeving tegen.
Een KlimaatScan voor grote wateren in Nederland
In een KlimaatScan heeft kennisinstituut Deltares de gevolgen van klimaatverandering voor de vier hoofdwatersystemen in Nederland in kaart gebracht; het IJsselmeergebied, het Rivierengebied, de Waddenzee met de Eems-Dollard en de Zuidwestelijke Delta. Er wordt belicht hoe kwetsbaar de systemen op korte en lange termijn zijn en welke maatregelen die kwetsbaarheid kunnen verminderen.
Project Wilgenrijk Maassluis: klimaatbestendige gebiedsontwikkeling
Een klimaatbestendige ontwikkeling, wat houdt dat in? Elke ontwikkeling heeft specifieke uitdagingen om klimaatbestendig te worden. Een ontwikkeling op de oostelijke zandgronden zal eerder problemen ondervinden door droogte dan de lagergelegen delen in Zuid-Holland. In de stad vindt meer hittestress plaats dan in een landelijke omgeving. Een nog vaker besproken onderwerp van een klimaatbestendige inrichting: wateroverlast. Wanneer ervaren we overlast, mag er water op straat optreden en hoe snel moet het water weer weg zijn? Dit is uitgewerkt voor project Wilgenrijk in Maassluis.
Living Lab Hedwige-Prosperpolder: Overloopproeven om dijksterkte te testen
Klimaatverandering en zeespiegelstijging stellen waterbouwkundigen uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – het 2 Zeeën-gebied – sneller en in grotere mate dan gedacht op de proef. Zeespiegelstijging en extreme weersomstandigheden met hoogwater en langdurige droogte vormen een ernstige bedreiging voor deze landen. Hoe staat het met de dijken in deze regio? Staan ze er stevig genoeg bij? In het Living Lab Hedwige-Prosperpolder voerde Polder2C’s in november 2020 verschillende veldproeven uit, met name om te zien hoe sterk de dijken zijn en welke factoren de sterkte bepalen. Dit is onderzocht door overloopproeven uit te voeren.
Nieuwe richtlijn stabiliteitsschermen in regionale waterkeringen
Het Hoogheemraadschap van Hollands Noorderkwartier verbetert de komende jaren een aanzienlijk deel van zijn regionale waterkeringen. Binnen het dijkverbeteringsprogramma was geen eenduidige rekenmethodiek en richtlijn beschikbaar voor het ontwerp van stabiliteitsschermen (ook wel langsconstructies of type II-constructies genoemd). Iv-Infra heeft daarom onderzoek uitgevoerd om te komen tot een gedragen en gedegen richtlijn voor stabiliteitsschermen in regionale waterkeringen voor het beheersgebied van het Hoogheemraadschap.
Duurzaam havenbeleid: op weg naar toekomstbestendige binnenhavens
Transport over water is een essentiële schakel in de Nederlandse economie. Om deze positie te behouden en te verstevigen, zijn investeringen nodig in onze binnenhavens. Toekomstbestendig en met aandacht voor het klimaat De vraag is: hoe duurzaam zijn de Nederlandse binnenhavens op dit moment? Hoe duurzaam is het huidige havenbeleid en op welke aspecten zijn extra investeringen nodig?
Regenwatertuinen Onderzoek innovatieve infiltratievoorzieningen in Arnhem
Ruim 20 jaar geleden werden in Nederland de eerste wadi’s aangelegd om regenwater vast te houden, te bergen en infiltreren en daarna pas af te voeren. Sinds die tijd heeft het ‘omdenken’ over de omgang met hemelwater in de openbare ruimte een grote vlucht genomen. In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is ten doel gesteld de leefomgeving zodanig in te richten dat deze de grillen van klimaatverandering voor ons kan opvangen. In de zomers van 2018 en van 2020 zijn er proeven uitgevoerd in Arnhem op vijf aangelegde regen(water)tuinen.
Historie: Een halve eeuw Haringvlietsluizen Van hoofdkraan tot kiersluis
Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat de Haringvlietdam, inclusief het bijbehorende sluizencomplex werd geopend, waarmee jaarlijks 30 miljard m3 water wordt afgevoerd. Het was een indrukwekkend civiel werk, met indrukwekkende gevolgen. Niet alleen maakte de nieuwe dam de Rijn-Maas Delta en haar achterland een stuk veiliger, maar de afsluiting van het Haringvliet had ook een enorme invloed op de waterhuishouding. Eind vorig jaar maakte Rijkswaterstaat bekend dat de Haringvliet sluizen voor de duizendste keer op een kier waren gezet.