CIVIELE TECHNIEK NUMMER 1/2 2020

(Thema Water)
Verschijnt 31 januari 2020

Van zeewering naar rivierkrib: Xbloc evolueert tot flexibele Xstream-blokken

Nederlandse ingenieurs zijn experts in het vinden van oplossingen om ons te wapenen tegen de kracht van het water. Stormvloedkeringen, golfbrekers en zeeweringen zijn beproefde constructies die ook zelf worden versterkt. Het wereldwijd toegepaste bekledingselement Xbloc heeft er inmiddels twee innovatieve zusjes bij: XblocPlus en het Xstream-blok.

Leerruimte bij prestatiecontracten Rijkswaterstaat Innovatieve samenwerking voor versnelling van innovaties

In het beheer en onderhoud van de IJssel/Twentekanalen krijgen innovaties de ruimte. Rijkswaterstaat, BAM/Van den Herik en Deltares zitten in dit prestatiecontract als gelijkwaardige partners om kennis te delen en stappen te zetten. De Leerruimte van Rijkswaterstaat creëert hiervoor de juiste condities. Het is een innovatie op zich met de eerste ‘proof of concept’ op dit project.

Houtribdijk: evidence based dijkversterking

Dit jaar is het aangezicht van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen behoorlijk veranderd. Rijkswaterstaat heeft de dijk versterkt. Niet alleen met steen, maar deels ook met grote zandpakketten die inmiddels grotendeels begroeid zijn met gras. De versterking met zand is een wereldwijde primeur, waarvoor de ingenieurs van Rijkswaterstaat niet over een nacht ijs zijn gegaan.

Integrale wegreconstructie Infiltratiesysteem op maat voor provinciale weg N794

Tussen de dorpen Epe en Heerde in Gelderland, op de overgang van de Hoge Veluwe naar het lager gelegen IJsseldal, loopt de provinciale weg N794. Bij de reconstructie van het traject tussen Epe en de A50, uitgevoerd door aannemer Van Gelder, heeft Fugro in samenwerking met bemalingsbedrijf Henk van Tongeren een bijzonder afwateringssysteem ontworpen, deels op basis van DSI-hemelwaterinfiltratie.

Nieuwe methode voor beoordelen van NWO’s op primaire waterkeringen

In Nederland moeten primaire waterkeringen om de paar jaar beoordeeld worden op veiligheid. Sinds 2017 is hier een nieuw beoordelingssysteem voor, het Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium (WBI) 2017. Onderdeel van deze beoordeling zijn ook de niet-waterkerende objecten (NWO) die op een waterkering staan, zoals bomen, gebouwen, kabels en leidingen. Het instrumentarium van het beoordelingssysteem is voor NWO’s echter nog niet helemaal uitgewerkt en ook niet geschikt voor grote hoeveelheden objecten. Hoe pak je dan de beoordeling van duizenden objecten aan?

Geef klimaatadaptatie de ruimte

Elke gemeente streeft naar een gezonde en plezierige openbare ruimte. Maar steden moeten woekeren met de openbare ruimte, en bovendien: het wordt vaker te nat, te droog en te heet. Dat raakt aan de inrichting van de groen-blauwe ruimte, maar ook aan de energietransitie, de mobiliteitstransitie en de woningbouwopgave. Daardoor wordt het steeds drukker: boven, op en onder de grond. De klimaatuitdaging voor de openbare ruimte vraagt om een integrale benadering, om flexibiliteit, om durf en om doorzettingsvermogen.

Circulaire klinkers voor een klimaatbestendige toekomst

Start up TileSystems heeft samen met een aantal partners de ZOAK-klinker (Zeer Open Afval Keramiek) ontwikkeld. Deze klinker zorgt ervoor dat hemelwater wordt vastgehouden op de plek waar het valt en direct naar de grond wordt afgevoerd. Openbare pleinen en straten ondervinden zo geen overlast van het overtollige hemelwater als gevolg van extreme hoosbuien. De ZOAK-klinker heeft een positief effect op het Urban Heat Island Effect (UHI). Testen van de Hogeschool van Amsterdam wijzen namelijk uit dat het vastgehouden hemelwater door hitte verdampt en de klinker afkoelt.

Limfjordtunnel – deel 2: Tunnelonderhoud Denen en Nederlanders blijven samenwerken bij afgezonken tunnels

Met de Limfjordtunnel Expert Group is de lange traditie van samenwerking tussen Denemarken en Nederland voortgezet tot in het steeds belangrijker wordende vraagstuk van tunnelonderhoud. De Limfjordtunnel heeft sinds lange tijd last van zettingen en lekkage. In dit artikel wordt nader ingegaan op de aanpak die is gevolgd om te komen tot een beoordeling van de conditie van de tunnel en om tot een strategie te komen voor het beheer, onderhoud en waar en indien nodig reparatie van de tunnel.

Historie: De watersnood van 1820 ‘Schotsen, vreesselijk op elkander schuivende’

‘De ongemeene snelheid alleen, waarmede de vloed hier en daar tot eene naauwelijks denkbare hoogte steeg, maakte dit tafereel tot eene der zeldzaamste verschijnselen , die den schrik en angst verdubbelen.’ Aldus G.J.A. Beijerinck in zijn ‘Beschrijving Van den Nederlandschen Watersnood, In louwmaand van 1820.’ De overstromingen van 1820 waren inderdaad van een zeldzame omvang. Het was niet de eerste keer. De meeste bewoners van het rivierengebied destijds zullen zich die van 1809 nog hebben herinnerd, en ook de deltaplanachtige maatregelen die daarna werden genomen: de Lingewerken, die in 1820 nog maar net af waren. Ondanks dat braken op 23 januari 1820 de dijken door en stond binnen drie dagen een gebied van 1300 km2 onder water.