Bouwen met water
Door de verwachte gevolgen van klimaatverandering neemt de druk op ruimtegebruik toe, vooral door tot dusver tegenstrijdige functies als waterberging, woonruimte en infrastructuur. Maar waarom beide – water en wonen – niet gecombineerd? In 2007 startte in de de Haarlemmermeer het kennisproject Bouwen met water. Bouwen met Water is een samenwerking tussen overheden die betrokken zijn bij de Haarlemmermeer (Gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland) en marktpartijen (Bouwfonds, Dura Vermeer en Ymere) en wordt gesubsidieerd door het BSIK-programma Leven met Water. Daarnaast nemen Advin, Bureau Middelkoop, EIB, OK Architecten, Royal Haskoning, Alterra, OTB en WL│Delft Hydraulics deel aan het project. Doel: ontwikkeling van generieke bouwstenen voor het ontwerpen van een waterwoonwijk; bijdrage aan de gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek, toetsing ruimtelijke perspectieven en inbreng van creatieve ideeën; vergroting van de beeldvorming en maatschappelijke acceptatie van Bouwen met Water.
‘Een nieuwe kans,‘ zei Frans van Tielrooij in 2007in Civiele Techniek over de internationale potentie van Bouwen met Water. Van Tielrooij was twaalf jaar gedeputeerde in Noord-Holland en stond eind jaren negentig aan de wieg van de rapportage ‘Waterbeheer in de 21ste eeuw,’ een belangrijk richtsnoer voor het huidige waterbeleid. Volgens hem is Bouwen met water niet alleen van belang voor de nieuwe omgang met water, maar valt er een uitstekend nieuw exportproduct van te maken.
(CT 4, 2007)
Het principe van gecombineerde functie van water en bebouwing is natuurlijk niet nieuw, maar komt door de klimaatverandering toch in een ander daglicht te staan; van de wederopstanding van het verschijnsel ‘terp’, tot drijvende wegen, kassen, woningen, een drijvende stad misschien. Projectontwikkelaars en architecten realiseren zich blijkbaar dat steeds meer mensen graag op het water willen wonen, maar dan wel net zo veilig en comfortabel als in een ‘normale’ woning op het land. Waterwonen is op weg om booming business te worden.
Op hooflijnen zijn er drie opties. In de eerste plaats de amfibiewoningen, die bij hoog water gaan drijven. Daarnaast de drijvende woning: een moderne vorm van woonboot: een volledig huis of villa, gebouwd op een onzinkbaar platform van bijvoorbeeld beton. En ten slotte de paalwoning; een huis op palen op het vasteland, aan stromen, meren of zeeën, in stilstaand of stromend water, of in moerassen.