Bijzondere overkapping nieuwe busstation Almere

Busstation ’t Oor in Almere krijgt een in het oog springend 100 meter lange overkapping over de gehele breedte. Een door de gemeente uitgeschreven aanbesteding is gewonnen door Armada Mobility BV. Deze partij heeft een bijzonder ontwerp opgeleverd en zal de overkapping gaan bouwen. Gebruikersbeleving (beschutting tegen regen en wind), stedenbouwkundige kwaliteit en duurzaamheid waren de belangrijkste beoordelingscriteria in deze aanbesteding.
De basis van het ontwerp wordt gevormd door twee grote stalen hoofdliggers die de overkapping dragen en overgaan in een grote centrale wachtruimte. Door het deels licht doorlatende dak valt veel daglicht naar binnen. In het plafond van de wachtruimte wordt schematisch de plattegrond van Almere geperforeerd. Hierdoor ontstaat overdag een dynamisch daglichtpatroon op de vloer.

De kap wordt gemaakt uit volledig circulaire materialen: staal glas en bamboe. Op de kap liggen zonnepanelen die onder andere de energie leveren voor de reizigersinformatiepanelen en de verlichting ’s avonds.
Het ontwerp wordt eerst voorgelegd aan de welstandscommissie, en daarna verder uitgewerkt.
De bouw start na de zomer van dit jaar en zal december 2021 gereed zijn.

Gemeente Almere>