Aurea technologie wint De Vernufteling 2024

(Foto: Gerhard Nel)

7 juni 2024 – De door Royal HaskoningDHV en Wageningen University ontwikkelde Aurea technologie voor verwijdering van medicijnresten uit water is winnaar van de Vernufteling 2024 – de jaarlijkse prijs voor het meest vernuftige ingenieursproject met maatschappelijke waarde, uitgereikt door Koninklijke NLingenieurs.
Jaarlijks komt minstens 190 ton aan medicijnresten via het riool in het milieu terecht. De huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze niet goed verwijderen. De giftige cocktail van medicijnresten heeft een negatief effect op het aquatisch leven en bedreigt onze drinkwaterbronnen.
De opgave voor veilig oppervlakte- en drinkwater is actueel en internationaal. De Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater, die spoedig van kracht wordt, vereist onder andere dat rioolwaterzuiveringsinstallaties microverontreinigingen zoals medicijnresten verregaand moeten verwijderen. Dit in combinatie met andere doelen als energieneutraliteit en circulariteit.
Onderzoekers van Wageningen University en Royal HaskoningDHV ontwikkelden daarvoor de Aurea technologie. Deze kan naast medicijnresten ook andere microverontreinigingen aan, zoals hormonen en gewasbeschermingsmiddelen. Dit soort watervervuiling veroorzaakt gedrags- en geslachtsverandering bij vissen en watervlooien en kan uiteindelijk ook de volksgezondheid schaden. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden realiseert in Zeist de eerste full-scale installatie.

De Vernufteling is een jaarlijkse prijs van Koninklijke NLingenieurs en vakblad De Ingenieur voor het meest vindingrijke ingenieursproject. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kan worden ingezonden om De Vernufteling te winnen.

Winnaar De Vernufteling 2024. V.l.n.r.: Anton van der Sanden en Sigrid Scherrenberg (Royal HaskoningDHV), Pancras Dijk (jury – Tijdschrift De Ingenieur), Arnoud de Wilt (Royal HaskoningDHV), William van Niekerk (jury – TKI Bouw en Techniek), Machteld de Kroon (jury – TNO), Willemien Bosch (jury – Koninklijke NLingenieurs), Carla Moonen (Koninklijke NLingenieurs) en Franc van der Wielen (Royal HaskoningDHV)

Meer bij RoyalHaskiningDHV>