Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld

6 april 2023 – Het tweede en laatste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt op 29 april afgezonken in plaats van 15 april. Dat is besloten omdat het afzinken van het eerste tunneldeel enige tegenslag kende en er tijd nodig is om controlestappen in te bouwen.
Het eerste tunneldeel is in het weekend van 31 maart in het Scheur afgezonken. Het 50.000 ton zware tunneldeel lag in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn plek op 30 meter diepte voor de oever van Rozenburg. Het laatste deel van de afzinkoperatie kende enige tegenslag. Dit zorgde voor vertraging waardoor de vaarweg later werd opengesteld. Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK vinden het van groot belang deze situatie bij het tweede tunneldeel te voorkomen. Hiervoor zijn volgens Rijkswaterstaat extra controlestappen nodig. Die vragen tijd en om die reden wordt het afzinken verplaatst naar 29 april 2023.
Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel, het zogenaamde kopschot. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag op zondag onder controle. Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april weer vrij worden geven voor de scheepvaart en konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, worden voortgezet.
Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel, het zogenaamde kopschot. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag op zondag onder controle. Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april weer vrij worden gegeven voor de scheepvaart en konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunneldeel voor de definitieve fundering, worden voortgezet.

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat>